Într-un interviu pentru „Ziarul Național”, analistul politic Nicolae Negru constată că Igor Dodon nu-și poate reveni după înfrângerea categorică pe care i-au administrat-o cetățenii R. Moldova și din acest motiv încearcă să o învinuiască pe lidera PAS, Maia Sandu, de toate relele. În opinia editorialistului, Igor Dodon ar fi dominat și acum de resentimente postelectorale. Mai mult, crede Nicolae Negru, președintele în exercițiu lasă impresia că dorește ca Maia Sandu să-l ia în seamă, pe el și partidul său. „Mai mult, el sugerează o cooperare inevitabilă între PSRM și PAS, înțelegând că el personal și PSRM au nevoie de o „legitimare”, de o spălare de imagine nu numai pentru că l-a învins cu un scor zdrobitor, ci și pentru că el are nevoie de Maia Sandu și de PAS, pentru a se salva ca politican”, conchide Nicolae Negru.
Săptămânalul de investigații „Ziarul de Gardă” scrie că încă un proces intentat de Igor Dodon împotriva Maiei Sandu este rezolvat de magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ). De această dată, Curtea a pus punct în cazul cererii de chemare în judecată prin care Dodon cerea obligarea contracandidatei sale în campania pentru prezidențiale să dezmintă unele declarații. Igor Dodon a cerut instanței Maia Sandu să fie obligată să spună – „Dezmint afirmațiile expuse în cadrul emisiunii din 13 noiembrie 2020, precum că Igor Dodon este un hoț. Informația răspândită în cadrul briefing-ului este defăimătoare și lipsită de substract factologic”. CSJ a menținut decizia Curții de Apel prin care cererea a fost declarată drept inadmisibilă. Jurnaliștii de la „Ziarul de Gardă” amintesc că Igor Dodon a pierdut și procesul în care s-a plâns pe modul de finanțare și raportare a cheltuielilor în cadrul campaniei electorale de către Maia Sandu.
Sănătateinfo.md publică un interviu cu directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu, potrivit căruia o instituție medicală, ca să se dezvolte, are nevoie în primul rând de oameni implicați conștient în activitățile ei. Dacă specialiștii lipsesc, orice planificare riscă să eșueze, crede Mihail Ciocanu. La fel de importante sunt tehnologiile, or lipsa lor înseamnă stagnare și cheltuire irațională a banului public sau chiar a propriilor bani, câștigați din serviciile prestate contra plată, consideră directorul Institutului de Medicină Urgentă. Medicul atrage atenția însă că toate aceste lucruri trebuie acoperite financiar, or aceasta e una dintre cele mai dureroase probleme ale majorității managerilor instituțiilor medicale, mai ales când e vorba de negocierea contractelor cu finanțatorul principal al sistemului medical – Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).
Portalul Economica.md dedică un amplu articol microfinanțării. Jurnaliștii constată că dobânda și comisioanele destul de mari nu-i îngrijorează pe oameni, care au nevoie urgentă de bani. Deseori, clienții nu pot întoarce la timp datoria iar compania le oferă un așa numit serviciu de amânare a plății ratei, care iarăși costă. Cu câteva luni înainte de expirare, clientul poate lua alt credit, în care este integrat și cel anterior. Astfel, cu dobânda, comisioanele de amânare a datei de plată, se adună sume destul de mari iar oamenii sunt nevoiți să achite o bună parte din salariu pentru întreținerea creditului, care poate să se perpetueze cu prelungiri, chiar și mai mulți ani. „De ce microfinanțarea nu are șanse pe termen lung exploatând cultura financiară redusă a populației”, aflați accesând Economica.md.
Portalul Media-azi.md observă că de peste zece ani, Republica Moldova nu a executat pe deplin mai multe hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului, în care a fost condamnată pentru încălcarea dreptului la libertatea de exprimare. Chiar dacă Republica Moldova a achitat reclamanților compensațiile dictate de Curte, banii plătiți nu sunt suficienți pentru ca hotărârile să se considere executate. Până acum, nu este clar ce măsuri au întreprins în ultimii ani autoritățile moldovenești, așa încât cazuri similare celor care s-au terminat cu condamnări la CEDO să nu se mai repete. În timp ce unii experți vorbesc despre lipsă de voință din partea statului, autoritățile responsabile promit că la anul vor urni carul din loc. Detalii pe Media-azi.md.
Moldova.org dedică un amplu reportaj... șahului. Jurnalista Eugenia Wetz atrage atenția că șahul este unul dintre cele mai vechi și populare jocuri ale lumii, iar miniseria lansată recent de Netflix – „The Queen’s Gambit” l-a readus în atenția tuturor. Popularitatea show-ului a făcut să crească, pe lângă interesul față de acest sport al minții, și vânzările la seturi de șah, cronometre și accesorii. Eugenia a găsit și în R. Moldova o mică Beth Harmon (eroina principală a miniseriei), pe care a întrebat-o despre cum a început să joace, cum își construiește tacticile, dar și cum a schimbat acest serial fața șahului. E vorba de Larisa Goian de 15 ani, care locuiește în Ungheni și e pasionată de șah. Până în prezent, a acumulat un număr impunător de 500 de diplome, ultimul premiu fiind Locul I la Campionatul Municipiului Ungheni.