Linkuri accesibilitate

O nouă întâlnire ruso-ucraineană a început la Istanbul


Președintele turc Tayyip Erdogan vorbindu-le negociatorilor ucraineni și ruși la începutul întâlnirii lor de la Istanbul, 29 martie 2022

Delegațiile rusă și ucraineană s-au întâlnit la Istanbul pentru discuții față în față, pe 29 martie, la primele asemenea convorbiri din ultimele peste două săptămâni, după ce președintele Volodimir Zelenski a sugerat că Ucraina este gata să-și declare neutralitatea și să ia în considerare un compromis în estul țării, pentru a asigura pacea.

Înaintea convorbirilor, președintele turc Tayyip Erdogan le-a spus celor două delegații că progresul negocierilor va deschide calea pentru o întâlnire între Zelenski și președintele rus Vladimir Putin.

Televiziunea ucraineană a relatat că discuțiile au început cu „un salut rece” și fără nicio strângere de mână între delegații. Întrevederea are loc după ce în zorii zilei alarma anti-aeriană a sunat din nou în multe orașe ucrainene, iar luptele au continuat.

Convorbirile anterioare dintre părți, atât în persoană, cât și prin videoconferință, nu au reușit să aducă progrese.

În această fotografie oferită de președinția turcă, președintele Erdogan, al doilea din dreapta, salută de la distanță delegațiile rusă și ucraineană, la convorbirile lor de pace la Istanbul, primele în peste două săptămâni.
În această fotografie oferită de președinția turcă, președintele Erdogan, al doilea din dreapta, salută de la distanță delegațiile rusă și ucraineană, la convorbirile lor de pace la Istanbul, primele în peste două săptămâni.

Președintele turc Erdogan a afirmat că a sosit timpul ca discuțiile să dea rezultate concrete și a cerut o încetare imediată a focului, afirmând că „oprirea acestei tragedii” depinde de ambele părți.

Președintele turc a anunțat că va găzdui negocierile după o convorbire cu Putin pe 27 martie. Erdogan a purtat discuții separate și cu Zelenski, spunând că situația se mișcă într-o „direcție pozitivă”.

Președintele ucrainean a declarat că prioritățile Ucrainei la discuții vor fi „suveranitatea și integritatea teritorială” a țării.

Într-o nouă evaluare a situației din teatrul luptelor, serviciile de informații militare britanice au spus pe 29 martie că forțele ruse din apropierea Kievului continuă să reprezinte o amenințare semnificativă la adresa capitalei ucrainene, chiar dacă ucrainenii continuă să lanseze contraatacuri punctuale pe direcția nord-vest.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG