Linkuri accesibilitate

O nouă convorbire telefonică Putin-Lukașenka. Liderul rus spune că este gata să-i acorde sprijin militar


Vladimir Putin (sânga) l-a primit la Kremlin pe omologul său belarus Aleksandr Lukașenka pe 24 iunie 2020
Vladimir Putin (sânga) l-a primit la Kremlin pe omologul său belarus Aleksandr Lukașenka pe 24 iunie 2020

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus duminică liderului belarus Alexandr Lukașenka că Rusia este gata să-i acorde sprijin militar în conformitate cu acordul de apărare colectivă, potrivit unui comunicat al Kremlinului. Cei doi au avut o nouă convorbire telefonică duminică în timp ce oponenții lui Lukașenka au chemat oamenii în stradă, în Republica Belarus, la ceea ce așteaptă să fie cel mai mare protest de după alegerile prezidențiale din 9 august. În comunicatul Kremlinului, se mai spune că Republica Belarus ar fi supusă unor presiuni externe, dar nu se precizează de către cine.

Protestele belaruse au izbucnit după alegeri, oponenții lui Lukașenka acuzându-l că ar fi falsificat scrutinul care i-a adus un al șaselea mandat prezidențial consecutiv. Protestele au continuat în ciuda încercărilor de a le reprima depuse de poliție, care a arestat aproape șapte mii de oameni.

Sute de oameni au fost răniți în timpul ciocnirilor, iar cel puțin doi protestatari și-au pierdut viața. Forțată să plece în Lituania după alegeri, principala candidată a opoziției, Svetlana Țihanovskaia, a chemat la proteste pașnice în întreaga țară. La Minsk, Marșul Național al Libertății urmează să aibă loc la scurt timp după o manifestație în sprijinul liderului belarus, care se confruntă cu cele mai ample proteste în cei 26 de ani de aflare la putere.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG