Linkuri accesibilitate

O nouă creștere a ratei inflației în Republica Moldova


Raportul BNM asupra inflației arată că majorarea ratei inflației se datorează prețurilor în creștere la energie și produse alimentare.
Raportul BNM asupra inflației arată că majorarea ratei inflației se datorează prețurilor în creștere la energie și produse alimentare.

Prețurile medii de consum au crescut cu 34,29% în august față de aceeași lună a anului trecut, pe fondul creșterii prețurilor la produse alimentare – cu aproape 39% și la mărfuri nealimentare – cu 23,26%. Costurile la serviciile prestate populaţiei au crescut cu 45,25%, potrivit celui mai recent raport al Biroului Național de Statistică.

Este una dintre cele mai mari rate anuale a inflației din ultimii 30 de ani, conform observatorilor din R. Moldova.

Față de luna iulie, în august au crescut prețurile la ouă de găină (17%), la fructe (circa 5%). Zahărul s-a scumpit cu 4%, pâinea cu 2,4%, iar laptele şi lactatele – cu 1,3%.

Tarifele la serviciile prestate populației s-au majorat cu 3,4%, pe fundalul creșterii serviciilor de furnizare a gazelor naturale cu 15,2%.

Totodată, BNS raportează reducerea prețului la benzină – cu 12,8% și motorină – cu 9,4%. Legumele s-au ieftinit în medie cu 5,6%.

Banca Națională a Moldovei (BNM) anticipa, la începutul lunii august, că rata inflației va crește în următoarele luni până la 34,3-34,7%. Raportul BNM asupra inflației arăta că majorarea ratei inflației se datorează prețurilor în creștere la energie și produse alimentare. Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, afirma că rata inflației ar urma să scadă spre sfârșitul anului 2022.

În Republica Moldova, rata anuală a inflației a crescut constant începând cu septembrie 2021, când aceasta era de 6,68%.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG