Linkuri accesibilitate

O nouă groapă comună lângă Kiev | Pregătiri de atac în estul Ucrainei


Cadavre ale civililor exhumate de poliție în localitatea Buzova, regiunea Kiev, 10 aprilie 2022.
Cadavre ale civililor exhumate de poliție în localitatea Buzova, regiunea Kiev, 10 aprilie 2022.

Autoritățile locale ucrainene spun că un mormânt cu zeci de civili a fost găsit în satul Buzova, lângă Kiev. Este cea mai recentă descoperire a unui mormânt comun la nord de capitala ucraineană în urma retragerii recente din regiune a forțelor ruse, despre care oficiali militari ucraineni și occidentali spun că se regrupează în vederea unei mari ofensive în estul Ucrainei.

Taras Didici, primarul comunei Dmitrivka din care face parte Buzova, a declarat citat de presa ucraineană și de Reuters că trupurile neînsuflețite au fost găsite într-un șanț de lângă o benzinărie. El a spus că numărul morților nu a fost confirmat deocamdată.

Relatările sale nu au putut fi verificate deocamdată.

Descoperirea a sute de victime printre civili în suburbiile Kievului, care au fost ocupate de soldații ruși timp de câteva săptămâni, mai ales scenele cu o groapă comună la Bucea și cadavre cu mâinile legate la spate zăcând într-un subsol, a trezit un val de condamnări internaționale și noi sancțiuni impuse Rusiei.

Rusia a respins acuzațiile de crime de război lansate de Ucraina și țările occidentale.

În timpul invaziei sale începute la 24 februarie, Rusia nu a reușit să cucerească niciun mare oraș ucrainean, dar Ucraina spune că Rusia își adună forțele pentru un atac major în est.

Autoritățile ucrainene cer populației din estul țării să evacueze zona de urgență, așteptând o ofensivă majoră pe întreaga graniță estică cu Rusia, dar și în sud.

„Vedem pregătiri pentru o bătălie importantă, unii spun că decisivă, în estul țării noastre”, a spus președintele Volodimir Zelenski sâmbătă seara, într-un nou mesaj zilnic către concetățeni și aliații occidentali.

Președintele Zelenski a mai avertizat în mesajul său de sâmbătă că agresiunea rusă în Ucraina reprezintă un pericol pentru întreaga Europă. El și-a reînnoit apelul către aliații occidentali să introducă un embargo complet asupra importurilor de produse energetice rusești și să furnizeze mai multe arme Ucrainei.

O imagine din satelit înfățișează un convoi de vehicule militare rusești, îndreptându-se spre sud, către regiunea ucraineană Donbas, 10 aprilie 2022
O imagine din satelit înfățișează un convoi de vehicule militare rusești, îndreptându-se spre sud, către regiunea ucraineană Donbas, 10 aprilie 2022

Serviciile de informații militare ale Marii Britanii au estimat că Rusia încearcă să creeze un coridor terestru între Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, și regiunea de est Donbas, care este parțial deținută de separatiștii susținuți de Moscova.

Într-o actualizare periodică a datelor despre invazia rusă în Ucraina, ministerul apărării britanic a spus pe 10 aprilie că forțele armate ruse ar încerca, de asemenea, să-și recompleteze rândurile cu personal eliberat din serviciul militar din 2012.

În timpul unei vizite surpriză la Kiev cu o zi mai devreme, premierul britanic Boris Johnson a anunțat noi pachete de sprijin financiar și militar pentru Ucraina, inclusiv 120 de vehicule blindate, peste 800 de tunuri sisteme antitanc portabile și un nou lot de sisteme de apărare antiaeriană Starstreak.

Mai multe orașe din estul Ucrainei sunt supuse unor bombardamente puternice, iar zeci de mii de oameni nu se pot evacua, au spus autoritățile ucrainene. Forțele ruse au lovit și orașul Dnipro din centrul țării, în dimineața de 10 aprilie. O persoană a fost rănită când o clădire a fost bombardată, a declarat guvernatorul regional Valentin Reznicenko.

Cel puțin 50 de persoane au fost ucise și aproape 100 au fost rănite într-un atac rusesc cu rachetă, pe 8 aprilie, asupra unei gări din orașul Kramatorsk, folosită pentru evacuarea civililor din estul Ucrainei. Rusia neagă că ar fi lansat racheta.

XS
SM
MD
LG