Linkuri accesibilitate

O nouă rundă de percheziții la sediile Partidului Șor


Procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), au descins pentru percheziții, în dimineața zilei de luni, 25 iulie, în alte 97 de locații, în cadrul anchetei privind finanțarea ilegală a Partidului Șor. Au fost vizate sedii ale partidului, domicilii și automobile ale membrilor de partid.

Potrivit CNA, de la președinții și secretarii organizațiilor de partid „au fost ridicate documente, înscrisuri, corespondență și alți purtători materiali de informații, în care ar fi reflectate date cu privire la persoane fizice sau juridice care ar fi beneficiat de plăți ilicite pentru prestarea de servicii sau activități în interesul partidului, din fonduri ilegale”.

Alte percheziții la sediile formațiunii din Chișinău și din țară au avut loc joi, pe 21 iulie. În aceeași zi, vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, a fost lipsită de imunitate parlamentară și reținută de CNA, pentru 72 de ore, direct din parlament. Pe 23 iulie, judecătorii au decis ca deputata să fie plasată în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce aceasta a fost pusă sub acuzare de procurorii anticorupție.

Marina Tauber este bănuită că a prezentat date false în raportul financiar al Partidului Șor pentru primul semestru al anului 2022 și că a acceptat cu bună știință finanțarea formațiunii de către un grup criminal organizat. În demersul făcut în parlament pentru ridicarea imunității deputatei Partidului Șor, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a arătat că formațiunea a făcut în această perioadă plăți în sumă de 20,5 milioane de lei, mult peste cele 1,7 milioane de lei declarate drept sursă de finanțare din donațiile membrilor.

Directorul CNA, Iulian Rusu, a declarat într-o emisiune la TVR Moldova că, dacă se dovedește că Partidul Șor a fost finanțat ilegal, formațiunea ar putea fi radiată din registrul partidelor politice.

Din Penitenciarul nr. 13, Marina Tauber a scris pe Facebook că este nevinovată și că procurorii nu au nicio probă care ar incrimina-o. De asemenea, ea a acuzat guvernarea că ar șantaja astfel Partidul Șor ca să renunțe la protestele antiguvernamentale. Susținătorii partidului, în frunte cu liderul său, fugarul Ilan Șor, pe Skype, au continuat duminică protestele la Procuratura Generală.

XS
SM
MD
LG