Noua șefă a guvernului britanic, Liz Truss, a primit ieri tradiționala confirmare a numirii din partea Reginei Elisabeta, pe care ea a vizitat-o la reședința acesteia din castelul Balmoral, în Scoția, unde regina se află imobilizată din pricina problemelor de sănătate. Site-ul Politico informează că ceremonia este cunoscută sub numele de “kissing hands”, deși mâinile nu se mai sărută de multă vreme.
Numirea acestei noi Margaret Thatcher care e populista Liz Truss în fruntea guvernului britanic este o știre proastă pentru Franța, cum o estima ieri seara televiziunea franceză de știri în continuu LCI (tocmai aleasă “televiziunea anului”), cu atât mai mult cu cât poziția ei este deocamdată solidă, dat fiind că ea dispune de trei ani de mandat înainte de alegerile generale din 2025. Asta, în ciuda faptului că ea l-a înlocuit pe Boris Johnson doar prin niște alegeri interne în partidul conservator, Tory, ceea ce înseamnă în realitate că a primit voturile a 0,3% din populație!
La Londra, The Guardian trece în revistă noul guvern: «who is in and who is out». Una care a fost «trimisă în exil», cum o subliniază foarte conservatorul The Times, este foarte dura fostă ministră de interne Priti Patel, cea care stârnise controversă și scandal propunând împingerea înapoi (pushbacks) a bărcilor cu migranți ilegali în apele Canalului Mânecii (ceea ce ar fi contrar legislației internaționale) și dând vina pe autoritățile franceze.
Europenii, de pildă șefa Comisiei UE Ursula von der Leyen, au reacționat cu prudență, cum o subliniază The Daily Telegraph. La Bruxelles, teama e că Liz Truss, care își schimbă ideologia afișată mai des și decât taioarele, nu va respecta acordurile Brexit, după ce ea însăși a fost inițial o militantă conservatoare anti-Brexit.
Asta, deoarece ea va avea nevoie să deturneze atenția populației de la vastele mișcări sociale de protest care au început sau se anunță împotriva crizei și a austerității.
Nu doar șoferii sau docherii, dar până și avocații britanici au intrat luni în grevă nelimitată. Tentația cea mare va fi ca guvernul să dea vina pe Europa continentală și pe Franța (eternele EU-bashing și French bashing, aceasta din urmă durând de la Napoleon încoace).
Berlusconi invadează TikTok
Si Italia se pregătește pentru o schimbare de guvern. Dreapta unită Silvio Berlusconi, Matteo Salvini și Giorgia Meloni se menține în continuare în poziție de forță.
Există însă și unele tensiuni între aceștia. Giorgia Meloni, de pildă, împărtășește politicile energetice urmate de guvern și își exprimă o anumită îngrijorare cu privire la linia pro-rusă a lui Salvini privind aprovizionarea cu gaze. La Roma, La Repubblica scrie astfel: „Riscul este ca Liga lui Salvini să slăbească linia dură europeană împotriva țarului de la Kremlin, expunând Italia iritării Washingtonului”. „Kremlinul - comentează Gianluca Di Feo în La Repubblica, - nu se teme de contraofensiva ucraineană. El știe că soarta războiului nu se va decide în Herson sau Donbass, ci la Washington și Bruxelles.”
Presa italiană mai scrie pe larg despre decizia lui Putin de a incide cu totul conducta de gaz Nord Stream 1, ceea ce a făcut-o pe șefa Comisiei europene Ursula von der Leyen să anunțe că UE a decis un mecanism intern de blocare a prețului gazului, concomitante approvazione similară a miniștrilor de finanțe din G7 pentru a bloca prețul petrolului.
Asta a făcut ca Berlinul să anunțe că menține două centrale atomice în activitate, după ce Rusia a oprit cu totul livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1, iar Belgia va face la fel, în ciuda deciziilor politice trecute de a ieși din “era nuclearului”. Ba chiar, cum a anunțat-o Emmanuel Macron, Franța va da gaz Germaniei «din solidaritate» și va primi în schimb electricitate.
Același La Repubblica scrie că lidera dreptei extreme din Giorgia Meloni, se teme că Putin are o strategie de a miza pe celălalt lider al dreptei Matteo Salvini pentru a diviza Italia și Europa. În acest timp, cum ironizează în Franța Le Monde, Silvio Berlusconi e preocupat mai mult să devină o vedetă pe pe TikTok. Berlusconi, 85 de ani, e primul politician italian care a lansat un videoclip pe TikTok. Începând cu un „Ciao ragazzi! („Salut, tinerilor!”), Il Cavaliere, mai bronzat ca oricând, zace static pe un fotoliu în spatele biroului său, explicând că e „oleacă invidios” pe acești tineri pasionați de aplicația TikTok, dintre care 60% au mai puțin de 30 de ani.
Clipul a fost văzut de patru milioane de ori încă din prima zi.
AIEA: o catastrofă nucleară la Zaporojie poate surveni oricând
Seara trecută a văzut și prezentarea, în fața Consiliului de securitate al ONU, raportului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) după vizita și inspecția sa de săptămâna trecută la centrală atomică ucraineană din Zaporojie, cea mai mare din Europa și care e ocupată de militari ruși.
Situația de la centrală este «imposibil de menținut» în starea actuală, rezumă la Bruxelles cotidianul economic flamand De Tijd (Timpul). Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) solicită „înființarea unei zone de siguranță și protecție nucleară” pentru a evita un accident major la centrala nucleară din Zaporojie, precizează, Süddeutsche Zeitung, citând din raport.
„Se joacă cu focul acolo”, a avertizat directorul AIEA Rafael Grossi citat de Washington Post în această dimineață, “iar o catastrofă poate avea loc oricând."
Rusia, în acest timp, cum o scrie tot Washington Post, s-a adresat Coreei de Nord pentru a cumpăra armament sovietic. Moscova se pregătește să cumpere „milioane de rachete și obuze de artilerie” de la Phenian, scrie cotidianul, citând un “înalt oficial SUA”.
De altfel, Rusia ridică nivelul provocărilor împotriva Occidentului și amenință acum direct Statele Unite, scrie, la Roma, La Repubblica: «De acum sunteți în război și nimeni nu va rămâne nepedepsit.»
In acest timp, cum relatează în detaliu Le Monde Rusia se răzbună pe jurnalistul Ivan Safronov condamnat la. Nu mai puțin de 22 închisoare pentru «spionaj și înaltă trădare».
In cadrul unui “proces” care a avut loc cu ușile închise, Ivan Safronov a fost acuzat că a furat secrete militare de stat și le-a transmis unor spioni cehi, cum o scrie și The Daily Telegraph.
Fost jurnalist specializat în probleme militare la Kommersant și Vedomosti, consilier al directorului agenției spațiale Roscosmos din primăvara anului 2020, Ivan Safronov, în vârstă de 30 de ani, a fost arestat pe 7 iulie și plasat în arestul poliției inițial pentru două luni.
Verdictul — 22 de ani de colonie penitenciară — este dincolo de orice măsură. Redacția cotidianului „Kommersant” (ziarul «Ъ», cum își spune singur), unde el a debutat, a publicat pe prima pagină un curajos mesaj colectiv al redacției, o scrisoare de omagiu, prietenie și loialitate.