Linkuri accesibilitate

O nouă judecătoare la Curtea Constituțională


Judecătoarea Viorica Puica
Judecătoarea Viorica Puica

Viorica Puica a fost aleasă judecătoare a Curții Constituționale (CC), în urma unui concurs public, desfășurat pe 24 noiembrie de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Cel de-al șaselea post de judecător al CC era vacant de 2 ani, după decesul lui Eduard Ababei. 

La concurs au participat doi candidați: procurorul Sergiu Russu și judecătoarea Viorica Puica. Pe 24 noiembrie, membrii CSM au examinat dosarele candidaților și i-au admis la etapa interviului.

Audierile candidaților au avut loc în aceeași zi, cu ușile închise. Președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, a precizat că interviurile vor fi publicate în curând pe site-ul consiliului.

După deliberări, care au avut loc la fel cu ușile închise, membrii CSM au trecut la votare. Pentru Viorica Puica au votat toți cei șase membri prezenți la ședință (din totalul celor nouă în funcții). Candidatura lui Sergiu Russu nu a fost supusă la vot.

„CSM a constatat că ambii candidați au fost la fel de buni în competiția respectivă. Decizia nu a fost una deloc ușoară”, a spus Sergiu Caraman și l-a invitat pe Sergiu Russu să participe la alte concursuri.

Tot astăzi, Viorica Puica a depus jurământul în fața președintei Maia Sandu, a președintelui Parlamentului, Igor Grosu, și a membrilor CSM.


Viorica Puica a început să lucreze în calitate de judecătoare în anul 2002 la Judecătoria Chișinău, sectorul Botanica. În anul 2020, ea a fost aleasă de CSM, prin concurs, judecătoare a Curții Supreme de Justiție (CSJ), însă nu a fost confirmată în funcție de majoritatea parlamentară, formată de PSRM și PDM. 17 organizații neguvernamentale au semnat atunci o declarație comună, în care au solicitat deputaților să o numească pe Viorica Puica la CSJ. Și magistrații de la Judecătoria Chișinău au ieșit cu o solicitare asemănătoare, însă fără succes.

În mai 2023, Puica a fost transferată temporar la CSJ, împreună cu alți judecători din instanțele inferioare, pentru a debloca activitatea instanței supreme după demisia a 20 din cei 25 de magistrați. Acum ea candidează pentru un mandat deplin de judecătoare a CSJ și ar urma să fie audiată de comisia vetting pe 27 noiembrie.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG