Linkuri accesibilitate

Cine sunt pretendenții la funcția de judecător al Curții Constituționale, vacantă de 2 ani


Curtea Constituțională este compusă din șase judecători, care sunt numiți pentru un mandat de 6 ani.
Curtea Constituțională este compusă din șase judecători, care sunt numiți pentru un mandat de 6 ani.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmează să aleagă, pe 24 noiembrie, un judecător la Curtea Constituțională (CC) în locul lui Eduard Ababei, care a decedat acum 2 ani. La concurs participă judecătoarea Viorica Puică și procurorul Sergiu Russu.

Participanții la concurs urmau să depună la CSM o declarație privind integritatea lor etică și alta cu privire la veniturile și interesele din ultimii 5 ani. De asemenea, CSM a invitat publicul să ofere „orice informație” despre cei doi candidați.

Viorica Puica

Viorica Puica a început să lucreze în calitate de judecătoare în anul 2002 la Judecătoria Chișinău, sectorul Botanica. În anul 2020, ea a fost aleasă de CSM, prin concurs, judecătoare a Curții Supreme de Justiție, însă nu a fost confirmată în funcție de majoritatea parlamentară, formată de PSRM și PDM. 17 organizații neguvernamentale au semnat atunci o declarație comună, în care au solicitat deputaților să o numească pe Viorica Puica la CSJ. Și magistrații de la Judecătoria Chișinău au ieșit cu o solicitare asemănătoare, însă fără succes.

Judecătoarea Viorica Puica
Judecătoarea Viorica Puica

În mai 2023, Puica a fost transferată temporar la CSJ, împreună cu alți judecători din instanțele inferioare, pentru a debloca activitatea instanței supreme după demisia a 20 din cei 25 de magistrați. Ea candidează și pentru un mandat deplin de judecătoare a CSJ. Potrivit șefului comisiei vetting, Scott Bales, ea urmează să fie audiată pe 27 noiembrie.

Potrivit ultimei sale declarații de avere și interese, Puica a primit în 2022 un salariu total de 133.793 de lei. De asemenea, ea a primit un ajutor material în valoare 7.150 de lei, pensie în sumă totală 50.483 de lei și o indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă - 143.529 de lei.

Judecătoarea are în proprietate un apartament de 71,1 metri pătrați, în valoare de 409.721 de lei. Familia magistratei deține un automobil de model Hyndai Tucson, cumpărat în 2020 cu 293.500 de lei.

Sergiu Russu

Sergiu Russu și-a început cariera de procuror la Procuratura Dubăsari. În anul 2009, el a devenit șef-adjunct al acestei procuraturi, iar în 2015 - șef. În 2017, a câștigat concursul pentru funcția de șef al Secției combaterea traficului de ființe umane de la Procuratura Generală.

Procurorul Sergiu Russu
Procurorul Sergiu Russu

În octombrie 2021, Russu a fost numit șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Pe 16 ianuarie 2023, procurorul general interimar, Ion Munteanu, a propus prelungirea interimatului lui Sergiu Russu la conducerea PCCOCS, însă propunerea a fost respinsă de Consiliul Superior al Procurorilor, iar în locul lui a fost numit Victor Furtună.

La începutul anului 2023, Sergiu Russu a participat la concursul pentru șefia PCCOCS, care a fost însă anulat după ce unul dintre membrii comisiei de preselecție a declarat că a fost intimidat de unul dintre participanții la concurs.

Potrivit ultimei declarații de avere, Sergiu Russu a primit anul trecut un salariu total 407.000 de lei brut. De asemenea, el a obținut 123.888 de lei de la Centrul Internațional „La Strada” pentru „activitatea didactică și științifică”. La același capitol, a declarat 6.100 de dolari de la misiunile Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) din Tadjikistan și din Georgia.

Sergiu Russu are un apartament de 105 metri pătrați, procurat în 2018 cu 962.000 de lei. Familia procurorului are două automobile, Toyota Prius, procurat în 2016 cu 178.000 de lei, și Toyota CHR, procurat în 2020 cu 270.000 de lei.

Funcție vacantă de 2 ani

Conform legii, Curtea Constituțională este compusă din șase judecători, care sunt numiți pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi - de Guvern și alți doi - de CSM. Toți cei cinci actuali judecători ai CC au fost numiți în funcții în vara anului 2019.

Judecătorul Eduard Ababei, numit tot atunci din partea CSM, a decedat în ianuarie 2021. Astfel, înlocuitorul lui urmează să fie ales, la fel, de CSM.

Prima tentativa de a alege un alt judecător al CC a avut loc în iunie 2021, însă concursul a eșuat. Din cei cinci candidați care au acumulat punctajul maxim la etapa interviului, niciunul nu a fost susținut de majoritatea membrilor CSM. Juriștii Teodor Cârnaț și Alexandru Arseni au adunat câte două voturi „pro” și șase „contra”. Alți trei juriști au obținut și mai puține voturi „pro”.

CSM a mai anunțat un concurs, însă în aprilie 2022 CC a constatat că mandatul membrilor CSM a expirat și le-a interzis să numească un nou judecător al CC.

Peste un an, a fost numită noua componență a CSM, care a examinat dosarele candidaților depuse în august 2021. Nici de această dată niciunul din candidați nu a acumulat majoritatea voturilor pentru a obține această funcție.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG