Linkuri accesibilitate

Se îndreaptă Igor Dodon spre o nouă suspendare temporară din funcția de președinte al Moldovei?


Igor Dodon.
Igor Dodon.

Șeful statul moldovean a refuzat încă o dată cererea de a numi șase noi membri ai guvernului de la Chișinău

„Majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil, unii dintre ei au fost implicați direct sau indirect în frauda bancară”, a spus Dodon într-o declarație publicată pe site-ul președinției. Refuzul șefului statului de a-i numi deschide posibilitatea suspendării sale temporare din funcție, pentru a doua oară, așa încât numirile să fie făcute de spicherul democrat Andrian Candu. Detalii de la Alla Ceapai

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:43 0:00
Link direct

La câteva ore după refuzul oficial al presedintelui Dodon de a-i aproba pe noii candidati pentru fotoliile de ministri, un grup de deputaţi democraţi s-au adresat Curţii Constituţionale cerându-i să soluționeze noul blocaj instituțional.

Ei cer Curții să aprobe aplicarea din nou a formulei din octombrie, când seful statului a fost suspendat temporar din funcţie, exact pe durata numirii ministrului apărării Eugen Sturza de către spicherul Andrian Candu, care preluase interimatul acestei funcţii.

Atunci când a propus soluția excepțională pentru astfel de cazuri, Curtea Constituțională a precizat că avizul său este obligatoriu pentru fiecare caz separat de blocaj instituţional.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a spus că au cerut Curţii Constituţionale să examineze în regim de urgenţă sesizarea:

„Sperăm poate chiar până la Crăciun pe stil vechi să avem deja un guvern absolut funcţional. Ne pare rău că dăm de lucru şi judecătorilor Curţii Constituţionale şi facem un astfel de cadou probabil nu foarte plăcut preşedintelui ţării, dar el este cel care a generat acest blocaj. Sperăm că în câteva zile, poate chiar săptămâna viitoare să avem o decizie a Curţii la acest subiect.”

În demersul adresat premierului Filip prin care sunt respinse candidaturile propuse, şeful statului insista ca remanierea guvernamentală iniţiată de PD sa fie efectuată de Parlament şi nu de Executiv. Dodon i-a mai reproşat premierului Filip că a propus repetat aceleaşi candidaturi fără a prezenta informații suplimentare care „ar înlătura dubiile referitoare la integritatea acestora”. Comentând refuzul lui Dodon, presa scrie că șeful statului are rezerve în special faţă de foștii premieri Iurie Leancă și Chiril Gaburici, precum și fata de fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Expertul în drept constituţional Nicolae Osmochescu spune că Înalta Curte nu poate decât să-şi menţină decizia anterioară şi să constate circumstanțele care justifică o nouă suspendare a președintelui Igor Dodon. Expertul nu exclude totuşi o decizie mai nuanţată a Curţii:

„Să aibă o notă mai puternică imperativă. Parlamentului îi poate fi recomandat să iniţieze procedura de suspendare a şefului statului. adică însăşi decizia ar putea să fie mai dură în sensul măsurilor care trebuie luate în privinţa preşedintelui ca să nu se mai repete aceste situaţii.”

Anticipând noul refuz al şefului statului, comentatorul Nicolae Negru nota într-un recent editorial că demiterea nu ar fi o soluţie. După părerea sa, şeful statului ar fi trebuit tras la răspundere pentru sfidarea şi încălcarea intenționate şi demonstrative ale Constituţiei.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a sugerat însă că guvernarea nu ar intenţiona să recurgă la altă măsuri decât la suspendarea temporară a şefului statului pentru a putea fi dusă la sfârșit remanierea guvernamentală.

Noua garnitură a executivului a fost anunţată săptămâna trecută de liderul Partidului Democrat Vlad Plahotniuc motivând remanierile prin consolidarea caracterului tehnocrat al cabinetului de miniștri pentru a diminua dependenţa partinică a executivului. Mai mulţi experţi au considerat intangibile aceste scopuri declarate într-un an electoral care tocmai începe.

Previous Next

XS
SM
MD
LG