Linkuri accesibilitate

O nouă solicitare de majorare a tarifului la lumină și căldură | Cutremurul devastator din Turcia


ANRE a precizat că va examina „detaliat și minuțios cererea prezentată și cifrele invocate de către operator”.
ANRE a precizat că va examina „detaliat și minuțios cererea prezentată și cifrele invocate de către operator”.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Jurnaliștii de la portalul newsmaker.md scriu că după ce Termoelectrica a cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să majoreze tariful pentru energia termică livrată consumatorilor pentru 2023, ANRE a venit cu o reacție publică. Instituția a dat asigurări că va interveni cu ajustări de preț „doar în cazul existenței unor premise financiar-economice pe deplin argumentate”, adăugând că va examina „detaliat și minuțios cererea prezentată și cifrele invocate de către operator”. Tariful la energia electrică solicitat de Termoelectrica este de 5,65 fără TVA. În prezent, tariful constituie 4,54, mai precizează reporterii.
  • Deputații socialiști Grigore Novac și Vasile Bolea au contestat luni, 6 februarie, la Curtea Constituțională mai multe prevederi ale noului Cod electoral, aprobat de Parlament la începutul lunii decembrie, informează Ziarul de Gardă. Potrivit unui comunicat al PSRM, între altele, deputații cer Înaltei Curți controlul constituționalității articolului 40 din Codul electoral care se referă la particularitățile constituirii și funcționării secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului. Jurnaliștii notează că în sesizare este contestat și articolul care se referă la agitația electorală, PSRM considerând, de asemenea, că buletinele de vot trebuie tipărite în „moldovenească” și rusă.
  • Agenția de presă „IPN” scrie că în penitenciarele din R. Moldova sunt deținute 6 030 de persoane, 129 dintre acestea urmând să facă închisoare pe viață. Jurnaliștii notează că majoritatea sunt condamnați pentru infracțiuni excepțional de grave și își ispășesc pedeapsa în Penitenciarul nr. 17 Rezina. Într-un răspuns pentru IPN, Administrația Națională a Penitenciarilor a mai precizat că că cel mai tânăr deținut condamnat la detenție pe viață are 21 de ani, iar cel mai în vârstă – 73 de ani.
  • Copiii din localitățile rurale ale Republicii Moldova pot beneficia gratuit de servicii stomatologice acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, informează Radio Chișinău. Potrivit CNAM, în perioada 6-10 februarie, echipele mobile de medici specialiști se vor afla în mai multe localități din raioanele Telenești și Sângerei. Astfel, în zilele de 6-8 februarie medicii vor activa în Bănești, raionul Telenești. Între 6 și 10 februarie stomatologi vor face consultații în Heciul Nou, raionul Sângerei și pe 9 și 10 februarie – în Coropceni, raionul Telenești.
  • Portalul jurnal.md îl citează pe analistul politic Anatol Țăranu, care este de părere că autoritățile de la Chișinău ar trebui să fie cu ochii în patru și să sesizeze imediat eventualele semnale de destabilizare a situației în stânga Nistrului, din partea Moscovei, după ce Parlamentul a votat în două lecturi amendamente la Codul Penal, care prevăd pedepse cu închisoarea pentru separatism. Potrivit lui, „Chișinăul nu mai vrea să tolereze comportamentul care s-a încetățenit pe parcursul ultimilor 30 de ani”. Totuși, analistul este sceptic că „noile prevederi ar putea să schimbe substanțial relația Chișinău - Tiraspol și să înlăture separatismul.”

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook-ul moldovean, articolele care au stârnit un interes sporit din partea internauților au fost despre cutremurul puternic care a zguduit zone întinse din Turcia și Siria, ucigând peste 1300 de persoane. Au urmat cel puțin 20 de replici, câteva ore mai târziu, în timpul zilei de 6 februarie, cea mai puternică măsurând 6,6 grade, au declarat autoritățile turce.
  • Pe Instagram, la același subiect a fost populară o postare a TV8.md, care anunță că Republica Moldova este gata să intervină la salvarea victimelor cutremurului devastator. O echipă specializată în căutare și salvare urbană a IGSU își propune să intervină cu 55 de salvatori, 12 autospeciale de intervenție și doi câini de căutare.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG