Linkuri accesibilitate

O procuroare riscă să fie sancționată disciplinar pentru declarațiile făcute la pre-vetting


Procuroarea Mariana Cherpec.

O candidată la funcția de membru al Consiliului Superior al Procuraturii (CSP) riscă să fie sancționată disciplinar pentru declarațiile făcute în fața comisiei pre-vetting.

Procuroarea Mariana Cherpec a cerut CSP (organul de autoadministrare a sistemului procuraturii) să-i protejeze onoarea și demnitatea profesională. Ea a relatat că, în timpul interviului în fața comisiei pre-vetting, a fost întrebată despre circumstanțele în care a fost sancționată disciplinar în anii 2014-2016.

Cherpec susține că a vorbit despre unele probleme sistemice, însă nu a dat nume concrete „pentru a nu prejudicia imaginea acelor persoane și a procuraturii”. După aceasta, fostul ei șef s-a plâns la inspecția procurorilor că ar fi fost defăimat de procuroare.

Chiar dacă a reușit să-i convingă pe membrii comisiei pre-vetting și a promovat evaluarea, inspecția procurorilor a hotărât că procuroarea trebuie să fie sancționată disciplinar pentru denigrarea imaginii fostului șef.

Potrivit procedurii, inspecția verifică plângerile și, dacă vede temei pentru sancționare, trimite dosarul colegiului de disciplină și etică al CSP. Colegiul nu a luat încă o decizie în cazul Marianei Cherpec.

Procuroarea crede că se confruntă cu acțiuni „de hărțuire și discriminare”. Ea a explicat, că dacă i se va aplica o sancțiune disciplinară, aceasta ar putea să o împiedice să participare la concursul pentru o funcție în CSP.

Membrii CSP au decis să ia act de adresarea Marianei Cherpec și să o trimită inspecției procurorilor pentru examinare.

Mariana Cherpec a fost audiată de comisia pre-vetting pe 25 aprilie, timp de aproximativ o oră, întreaga discuție fiind consacrată celor trei pedepse disciplinare primite de procuroare din 2014 până în 2016: două mustrări și un avertisment.

Ea a explicat comisiei că a fost sancționată din cauză că avea divergențe cu șeful Procuraturii Chișinău, mai exact, că acesta i-ar fi sugerat ce decizii să ia în unele dosare și, pentru că nu s-a conformat, i-ar fi fost intentate proceduri disciplinare pentru a o pedepsi.

Alegerile noilor membri CSP urmează să aibă loc pe 23 august. În ele pot participa doar procurorii care au promovat evaluarea pre-vetting. Din cei 17 procurori care s-au înscris la concurs, opt au fost evaluați pozitiv de comisia pre-vetting. Încă trei procurori urmează să fie reevaluați în urma deciziilor emise de CSJ pe 1 august.

Cei trei candidați care au primit a doua șansă de a trece evaluarea au solicitat CSP să amâne desfășurarea adunării generale a procurorilor, însă cererile lor au fost respinse.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG