Linkuri accesibilitate

Adunarea generală a procurorilor nu se amână după deciziile CSJ


Sediul Procuraturii Generale, Chișinău, iunie 2023
Sediul Procuraturii Generale, Chișinău, iunie 2023

Trei procurori care candidează la funcții de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au solicitat să fie amânată adunarea generală a procurorilor, planificată pentru 23 august. Chiar dacă ei urmează să fie reevaluați de comisia pre-vetting, actuala componență CSP le-a respins cererile.

Solicitând CSP amânarea adunării generale, cei trei candidații - procurorii Cristina Gladcov, Anatolie Gîrbu și Vitalie Codreanu - au invocat hotărârile Curții Supreme de Justiție (CSJ), care a anulat deciziile de nepromovare adoptate de comisia pre-vetting și a dispus reevaluarea lor.

Prezentă la ședința CSP din 4 august, Cristina Gladcov a spus că decizia CSJ „trebuie să fie respectată”. Ea a mai propus ca, în cazul în care CSP refuză să amâne adunarea, cei trei procurori care au obținut decizii favorabile la CSJ să fie admiși în concurs.

După deliberări, membrii CSP au anunțat că au respins cererea Cristinei Gladcov. Trei din cei 11 membri au votat împotrivă și au spus că vor formula opinii separate.

Două cereri de recuzare a ministrei Justiției

Procurorul Vitalie Codreanu a solicitat recuzarea ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, de la examinarea cererii lui (ministra este membru de drept al CSP). El a motivat că ministra a criticat public deciziile CSJ și a declarat într-un interviu că acestea nu vor influența desfășurarea adunării procurorilor din 23 august.

„Doamna ministră are o opinie preconcepută la acest subiect și va examina obiectiv cererea mea”, a precizat Codreanu. Veronica Mihailov-Moraru a răspuns că nu există „temei obiectiv probat” pentru a o recuza. Cererea a fost respinsă de membrii CSP.

Codreanu a declarat ulterior că, odată cu hotărârile CSJ, au apărut motive noi pentru a revoca decizia CSP privind convocarea adunării generale a procurorilor. Potrivit lui, în caz contrar, „drepturile lui esențiale” vor fi lezate. Codreanu a menționat că „legea este atât de imperfectă” încât nu a prevăzut scenariul în care CSJ dispune reevaluarea candidaților.

Și procurorul Anatolie Gîrbu a solicitat recuzarea ministrei în legătură cu declarațiile făcute de aceasta într-o emisiune radio. „Nu am nimic împotriva doamnei ministre, chiar o respect, dar nu m-am așteptat la așa ceva”, a spus Gîrbu. Cererea a fost respinsă.

După aceasta, Gîrbu a solicitat CSP să decidă cum pot avea loc alegerile în CSP. Și această cerere a fost respinsă.

La adunarea convocată pentru data de 23 august, procurorii urmează să aleagă noii membri ai CSP. La concurs pot participa doar candidații care au promovat evaluarea externă. Comisia pre-vetting a dat undă verde procurorilor Iurie Lealin, Dumitru Obadă, Mariana Cherpec, Elena Roșior, Olesea Vîrlan, Aliona Nesterov și Eduard Panea.

Noul CSP va fi compus din 10 membri, dintre care cinci aleși de adunarea generală, prin vot secret. Procurorul general va intra în componența CSP ca „membru de drept”. Alte patru locuri urmează să fie ocupate de reprezentanții Președinției, Parlamentului, Guvernului și Academiei de Științe a Moldovei.

Organ de autoadministrare a breslei, CSP ia diverse decizii legate de activitatea sistemului procuraturii, de la numirea în funcție a procurorilor până la alegerea sau demiterea procurorului general.

Cele 21 de decizii ale comisiei pre-vetting anulate de CSJ

CSJ a emis, pe 1 august, 21 de decizii prin care a dispus reevaluarea a 14 judecători și patru juriști care candidează pentru funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și trei procurori care râvnesc să ajungă în CSP.

Într-un interviu pentru postul public de radio, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a spus că aceste decizii nu vor opri reforma justiției.

„Acum comisia pre-vetting urmează să reevalueze acești candidați. Această decizie nu afectează componența CSM sau mersul altor reforme demarate, inclusiv organizarea adunării generale a procurorilor și formarea CSP. Mecanismul de evaluare extraordinară este unul extrem de necesar pentru societate, ca odată și odată să rezolvăm problema imaginii proaste a justiției și să putem avansa în angajamentele noastre spre integrarea europeană. Acesta este un angajament de țară”, a mai spus ministra.

Deciziile adoptate de CSJ au fost dur criticate și de alți reprezentanți ai puterii, care au văzut în ele „o încercare a grupărilor corupte din sistem de a bloca evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor”. În același timp, membrii CSM au chemat politicienii și judecătorii „să se abțină de la atacurile care ar putea să afecteze actul de justiție”.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG