Linkuri accesibilitate

Ştiri

O publicație din Belarus riscă să fie amendată pentru că nu a anunțat poliția despre rănirea corespondentei sale

Jurnalista Natalia Lubnevskaia de la Nașa Niva

Un ziar din Belarus, Nașa Niva, spune că autoritățile l-au avertizat cu o amendă pentru că nu a declarat oficial și la timp rănile suferite în exercițiul funcțiunii de o corespondentă împușcată în picior de poliție în timpul protestelor antiguvernamentale de luna trecută.

„Ne-au avertizat că vom fi amendați pentru că nu am declarat autorităților cazul și nu am efectuat propria anchetă”, a scris pe Facebook redactorul șef al publicației, Iagor Marținovici. Jurnalista Natalia Lubnevskaia a fost rănită când relata de la protestele în masă izbucnite după anunțul autorităților despre faptul că alegerile prezidențiale din 9 august au fost câștigate de președintele autoritar Alexandr Lukașenka. A petrecut 38 de zile în spital.

Legea belarusă prevede că angajatorul poate fi amendat cu echivalentul a aproximativ 525 de dolari dacă nu informează autoritățile despre rănirea uni angajat în timpul muncii și dacă nu investighează incidentul. Redactorul-șef a mai spus că situația jurnalistei rănite este un caz fără precedent pentru Nașa Niva. Poliția a arestat și bătut mii de participanți la protestele postelectorale din Belarus.

Vezi ultimele știri ale zilei

R. Moldova: 15 decese și 394 de cazuri de infectare cu noul coronavirus

Încă 394 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și 15 decese printre persoanele bolnave au fost confirmate în R. Moldova, marți. Rata de pozitivare a scăzut, fiind confirmată pozitiv aproape fiecare a șasea persoană testată. Numărul total al cazurilor de infectare confirmate în R. Moldova de la începutul pandemiei a ajuns la 153 506, dintre care 6 458 sunt cazuri active. Numărul deceselor confirmate este de 3 282.

Procuratura Generală: Viorel Morari a fost reținut pentru exces de putere și dosare la comandă

Viorel Morari

Procuratura Generală spune că fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut, marți, într-un dosar de „exces de putere” și „tragere cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”. Suspendat din funcție cu un an în urmă și rival al procurorului general Aleksandr Stoianoglo, Morari a fost reținut după audierea sa în calitate de bănuit, procurorii spunând că ar mai fi implicat în „fals în acte publice” și „reținere sau arestare ilegală”. Potrivit unui comunicat al procuraturii, acuzațiile pornesc de la cazul fraților Igor și Adrian Borș, coproprietarii rețelei de benzinării „VENTO”. Aceștia au fost reabilitați recent, după persecutarea, arestarea și deposedarea lor de avere, în 2018, într-un dosar despre care procurorii spun acum că a fost intentat „la comandă”. Împreună cu Morari, în acest dosar mai sunt cercetați alți câțiva foști sau actuali procurori și ofițeri de investigație.

Președintele ales al SUA a nominalizat pentru funcția de ministră adjunctă a sănătății o femeie transgender

Dr. Rachel Levine a fost nominalizată pentru funcția de ministră adjunctă a sănătății

Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, a nominalizat marți pentru funcția de ministră adjunctă a sănătății o femeie transgender. Dacă va fi confirmată de Senat, Rachel Levine, va fi prima persoană transgender care va deține o funcție atât de înaltă la nivel federal. Votul va avea loc după ce controlul asupra Senatului va trece la aliații democrați ai lui Biden o dată cu inaugurarea mandatul său și mandatului vicepreședintei alese Kamala Harris, pe 20 ianuarie. Anunțând nominalizarea, Biden a spus că Levine, de formație pediatru, reprezintă o alegere istorică și că are o înaltă calificare pentru a contribui la eforturile viitoarei administrații în domeniul medicinei. Viitorul președinte care moștenește numeroase crize cea mai mare fiind cea cauzată de noul coronavirus a spus că ar vrea să obțină vaccinarea a 100 de milioane de americani în primele sale 100 de zile de mandat și că va cere Congresului să aloce miliarde de dolari pentru finanțarea centrelor de vaccinare în masă. Levine este actualmente ministră a sănătății în statul Pennsylvania și profesoară universitară de pediatrie și psihiatrie.

Încă 394 de cazuri de infectare cu noul coronavirus în R. Moldova

Imagine generică

Încă 394 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și 15 decese printre persoanele bolnave au fost confirmate în R. Moldova, marți. Rata de pozitivare a scăzut, fiind confirmată pozitiv aproape fiecare a șasea persoană testată. Numărul total al cazurilor de infectare confirmate în R. Moldova de la începutul pandemiei a ajuns la 153 506, dintre care 6 458 sunt cazuri active. Numărul deceselor confirmate este de 3 282.

Procurorul-șef anticorupție Viorel Morari, reținut într-un dosar de „exces de putere”

Imagine de arhivă. Viorel Morari la o ședință a Clubului Jurnaliștilor de Investigație

Procuratura Generală spune că fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut, marți, într-un dosar de „exces de putere” și „tragere cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”. Suspendat din funcție cu un an în urmă și rival al procurorului general Alexandru Stoianoglo, Morari a fost reținut după audierea sa în calitate de bănuit, procurorii spunând că ar mai fi implicat în „fals în acte publice” și „reținere sau arestare ilegală”. Potrivit unui comunicat al procuraturii, acuzațiile pornesc de la cazul fraților Igor și Adrian Borș, coproprietarii rețelei de benzinării „Vento”. Aceștia au fost reabilitați recent, după persecutarea, arestarea și deposedarea lor de avere, în 2018, într-un dosar despre care procurorii spun acum că a fost intentat „la comandă”. Împreună cu Morari, în acest dosar mai sunt cercetați alți câțiva foști sau actuali procurori și ofițeri de investigație.

Președintele american Joe Biden a nominalizat pentru funcția de ministră adjunctă a sănătății o femeie transgender

În pregătirea ceremoniei de inaugurare a noului președinte al Statelor Unite, Joe Biden

Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, a nominalizat marți pentru funcția de ministră adjunctă a sănătății o femeie transgender. Dacă va fi confirmată de Senat, Rachel Levine va fi prima persoană transgender care va deține o funcție atât de înaltă la nivel federal. Votul va avea loc după ce controlul asupra Senatului va trece la aliații democrați ai lui Biden o dată cu inaugurarea mandatului său și mandatului vicepreședintei alese Kamala Harris, pe 20 ianuarie. Anunțând nominalizarea, Biden a spus că Levine, de formație pediatru, reprezintă o alegere istorică și că are o înaltă calificare pentru a contribui la eforturile viitoarei administrații în domeniul medicinei. Viitorul președinte care moștenește numeroase crize, cea mai mare fiind cea cauzată de noul coronavirus, a spus că ar vrea să obțină vaccinarea a 100 de milioane de americani în primele sale 100 de zile de mandat și că va cere Congresului să aloce miliarde de dolari pentru finanțarea centrelor de vaccinare în masă. Levine este actualmente ministră a sănătății în statul Pennsylvania și profesoară universitară de pediatrie și psihiatrie.

ANI: Acuzat de incompatibilitate, primarul din Basarabeasca riscă să-și piardă funcția

Autoritatea Națională de Integritate spune că încă un primar de oraș riscă să-și piardă mandatul pentru că a încălcat regimului juridic al incompatibilităților. ANI a spus marți că primarul din Basarabeasca, Valentin Cimpoieș, a cumulat funcția de primar cu cea de administrator al propriei firme, iar primăria a transferat circa 80 de mii de lei firmei deținute de mama primarului pentru reparația unor mașini. Primar din 2015, Cimpoieș nu a prezentat punctul său de vedere inspectorilor de integritate, dar poate contesta în justiție constatările ANI. Dacă acestea rămân însă în vigoare, Cancelaria de Stat trebuie să înceapă procedurile de revocare a mandatului. La începutul lunii, în unul din cele mai proeminente demersuri ale sale, ANI a cerut Cancelariei de Stat să-i ridice mandatul lui Alexandru Ambros, care este primar al municipiului Ungheni de 14 ani și care a semnat plăți din bugetul primăriei pentru firma propriei soții. Ambros a spus că nu a încălcat legea, deși constatările ANI au fost confirmate printr-o decizie definitivă a Curții Supreme de Justiție.

Un polițist suspectat că a dat informații despre otrăvirea lui Navalnîi a fost arestat la domiciliu

Un polițist din orașul rus Samara a fost plasat în arest la domiciliu, fiind suspectat de scurgerea datelor folosite de grupul de investigație online Bellingcat pentru a-i identifica pe presupușii agenți care s-ar fi aflat în spatele otrăvirii cu Noviciok a opozantului rus Aleksei Navalnîi. Portalul rus RBC relatează cu trimitere la surse anonime că polițistul Kirill Ciuprov a fost reținut în luna decembrie și inculpat pentru abuz pe motiv că ar fi vândut date despre circulația persoanelor pe teritoriul Rusiei. Grupul de investigație jurnalistică le-ar fi folosit pentru a identifica agenții Serviciului Federal de Securitate al Rusiei care l-ar l-a urmărit pe Navalnîi în călătoriile acestuia, până la incidentul din luna august, când opozantului i s-a făcut rău. Investigația a fost dată publicității în decembrie de Insider, Der Spiegel și CNN, iar Navalnîi a spus că ordinul de a-l otrăvi cu Noviciok ar fi venit de la președintele rus Vladimir Putin. Kremlinul a respins orice implicare în incident.

Maia Sandu în a doua zi de vizită la Bruxelles 

Președința R. Moldova, Maia Sandu (stânga) este întâmpinată de președintele Parlamentului European, David Sassoli, Bruxelles, 19 ianuarie 2021

Ziua a doua a vizitei Maiei Sandu în Bruxelles a constat în principal într-o întâlnire cu președintele Parlamentului European David Sassoli (video AICI), care a urmat după o audiență acordată președintei Moldovei de către Regele Belgiei Philippe și o întâlnire cu premierul Belgiei Alexander De Croo.

În Parlamentul European, în marginea întrevederii cu președintele Sassoli, Maia Sandu s-a mai întâlnit și cu eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE și copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere UE - RM, și cu germanul David McAllister, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe.

Maia Sandu a mai discutat și cu Dacian Cioloș, președintele grupului parlamentar Renew Europe, Dragoș Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru Acordul de Asociere UE - Republica Moldova, și Ramona Strugariu, vicepreşedintă a Delegației la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova.

Sprijinul grupului Renew Europe, al treilea ca importanță în Parlamentul European, este foarte important pentru Moldova, nu doar pentru că eurodeputații care se ocupă de relațiile cu Moldova sunt români, dar și pentru că șeful grupului, Dacian Cioloș, a acordat o atenție deosebită Moldovei în perioada în care a fost comisar european pentru agricultură (2010 - 2014).

Deputați din grupul „Pro Moldova” au avut o întâlnire informală cu cei din PSRM

Imagine generică. La sediul PSRM, septembrie 2020

Deputați ai grupului „Pro Moldova” au avut o întâlnire informală cu cei din fracțiunea Partidului Socialiștilor, cea mai numeroasă din actualul parlament, discutând despre căi de depășire a crizei politice, la aproape patru săptămâni de la demisia guvernului Chicu. Întâlnirea a avut loc la scurt timp după ce socialiștii au cerut Curții Constituționale să spună cât timp are la dispoziție președinta Maia Sandu pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru și ce sancțiuni îi pot fi aplicate șefei statului în cazul unui refuz. Aflați în opoziție cu socialiștii până acum, deputații „Pro Moldova” au spus că poartă consultări informale și cu alte grupuri parlamentare, inclusiv cu aliații președintei Sandu. Săptămâna trecută, Sandu a spus că desemnarea unui nou premier va îndepărta perspectiva unor alegeri parlamentare anticipate, fără de care nu-și poate îndeplini agenda anticorupție. Președinta aleasă cu un număr record de voturi în luna noiembrie și-a întemeiat până acum refuzul desemnării unui nou premier pe faptul că actualul parlament nu poate forma o majoritate oficială.

Peste 400 de mii de decese cauzate de COVID-19 în Uniunea Europeană

Vaccin împotriva Covid 19

Numărul deceselor cauzate de COVID-19 în Uniunea Europeană a depășit 400 de mii, în timp ce Bruxelles-ul depune eforturi pentru accelerarea campaniei de vaccinare în țările membre. Declarațiile au fost făcute marți de comisara europeană pentru sănătate, Stella Kyriakides, la audieri în Parlamentul European pe marginea strategiei de imunizare a populației. Kyriakides a spus că ultimele 10 luni au fost „mai dificile decât și-ar fi putut imagina oricine dintre noi”, dar că autoritățile sanitare dispun acum de o armă puternică împotriva pandemiei. Comisia Europeană urmează să dea publicității o propunere conform căreia 70% din populația de 446 de milioane a Uniunii Europene ar trebui să fie vaccinată până la mijlocul anului curent. Propunerea va fi luată în dezbatere la un summit online al liderilor europeni, pe 21 ianuarie. Și în Statele Unite, țara afectată de pandemie cel mai puternic, numărul deceselor cauzate de COVID-19 se apropie de 400 de mii, iar numărul cazurilor de infectare confirmate a depășit de 24 de milioane, potrivit datelor universității Johns Hopkins.

Arestat la revenirea în țară, Alexei Navalnîi a fost plasat în rău famata închisoare Matroskaia Tișina

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a fost plasat în răufamata închisoare de la Moscova, Matroskaia Tișina, în urma reținerii sale la aeroport, la întoarcerea din Germania, și condamnării la 30 de zile de detenție. Aleksei Melnikov, secretarul Comisiei de Monitorizare Publică, principala organizație rusă pentru drepturile deținuților, a anunțat în rețeaua Telegram că l-a vizitat pe Navalnîi în celula de trei paturi, unde opozantul va rămâne izolat pentru două săptămâni, conform normelor antiepidemice. Critic proeminent al Kremlinului, Navalnîi a fost reținut pe 17 ianuarie, când s-a întors la Moscova de la Berlin, unde s-a tratat timp de aproape cinci luni în urma otrăvirii sale. Luni, o judecătoare a decis, la un proces ținut într-o secție de poliție, că Navalnîi ar fi încălcat condițiile unei sentințe cu suspendarea pedepsei primită în 2014 și că trebuie arestat. Opozantul îl acuză pe liderul rus Vladimir Putin de ordonarea atacului asupra sa, din luna august, dar Kremlinul respinge orice implicare. Penitenciarul Matroskaia Tișina este cunoscut pentru mai multe decese misterioase ale deținuților, inclusiv cel al avocatului Serghei Magnițki. în 2009. Și-au mai petrecut aici perioade de detenție alți critici proeminenți ai Kremlinului, ca fostul oligarh Mihail Hodorkovski și asociatul său Platon Lebedev.

Lidera opoziției din Belarus cere OSCE să o ajute pe ea și pe alți opozanți exilați să revină în țară

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, care s-a refugiat în Lituania în urma alegerilor prezidențiale controversate din luna august, a cerut Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să o ajute pe ea și pe alți opozanți exilați să revină în țară. Țihanovskaia a anunțat pe site-ul său că a formulat solicitarea luni, în timpul unei întâlniri online cu ambasadorii Uniunii Europene la OSCE. Cazul politicianului rus de opoziție Aleksei Navalnîi arestat la revenirea lui din străinătate arată că opoziția are nevoie de sprijinul comunității internaționale în țări ca Rusia și Belarus, a mai spus Țihanovskaia. Ea susține că este adevărata învingătoare a alegerilor belaruse din august și îl acuză pe Aleksandr Lukașenka că ar fi falsificat rezultatele pentru a obține un al șaselea mandat consecutiv. Rezultatele oficiale în favoarea lui Lukașanka au cauzat proteste în masă, care mai continuă.

România ar putea dona R. Moldova vaccinuri Moderna (anti Covid-19)

Vaccinul anti Covid-19 produs de firma Moderna.

Europarlamentarul roman, Siegfried Mureșan, declarat că primele doze de vaccin din cele 200 de mii, promise Republicii Moldova de președintele României, Klaus Iohannis, ar putea ajunge la Chișinău chiar în această săptămână, fiind vorba de vaccinurile produse de firma Moderna. Într-un interviu cu TVR Moldova, Mureșan a precizat că spre deosebire de vaccinul Pfizer/BioNTech, vaccinul de la Moderan – care tocmai a sosit în România – este mai ușor de stocat și respective, de distribuit.

„Guvernul României este pregătit să doneze Republicii Moldova, de îndată ce se vor finaliza toate formalitățile, primele doze. Eu cred că vor veni chiar în această săptămână”, a spus Siegfried Mureșan, citat de IPN.

Rusia: zeci de persoane reținute pentru că au demonstrat în sprijinul lui Alexei Navalnîi

Protest individual împotriva reținerii lui Alexei Navalnîi.

Mai mult de 70 de protestatari au fost reținuți în Rusia, după ce au cerut eliberarea criticului din opoziție, Aleksei Navalnîi, care a fost arestat la întoarcerea în Moscova, duminică.

Navalnîi, care și-a îndemnat luni concetățenii să iasă în stradă, la proteste, a fost plasat luni în arest pe 30 de zile, după un proces sumar organizat în apropiere de Moscova. Între timp, a fost mutat la renumita închisoare Matrosskaya Tishina din capitala rusă, a informat Alexei Melnikov, activist pentru drepturile omului care l-a și vizitat pe Nevalnîi.

Serviciul federal al penitenciarelor din Rusia a spus că opozantul a fost reținut la revenirea în țară din cauza unor „încălcări multiple” ale condamnării sale cu suspendare pentru fraudă, din 2014, într-un dosar pe care Navalnîi îl consideră politic.

Arestarea opozantului rus a trezit numeroase reacții internaționale de condamnare. Ministrul german de externe, Heko Maas, a reamintit Moscovei că „Rusia s-a angajat prin tratate internaționale să respecte drepturile fundamentale ale omului” și a cerut eliberarea fără condiții a opozantului. Cereri similare au fost formulate de Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului, de Uniunea Europeană și Statele Unite, de alte țări și organizații internaționale.

Socialiștii cer Curții Constituționale precizări privind termenul de numire a unui premier

Moldova - Curtea Constituționala logo

Deputații socialiștii au depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională solicitându-i să se pronunțe în privința termenului în care președintele ar trebui să propună un candidat la funcția de prim-ministru.

Deputatul Vasile Bolea a declarat pentru Ziarul de Gardă că sesizarea cuprinde șase întrebări și a fost redactată având în vedere decizia de ieri a Curții care a stabilit că Parlamentul nu se poate autodizolva.

Adâncirea relațiilor comerciale cu UE trebuie să fie prioritatea R. Moldova (Dragoș Tudorache)

Dragoș Tudorache , europarlamentar, raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova (foto arhivă)

Uniunea Europeană a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar vizita președintelui Maia Sandu la Bruxelles este prioritară pentru începutul mandatului său, a afirmat luni eurodeputatul Dragoș Tudorache (Renew Europe), raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova.

„Cred că, dincolo de subiectele fundamentale pe care le cunoaștem, cum sunt statul de drept si lupta anticorupție, e timpul să insistăm pe o construcție a relațiilor economice și mai aprofundată decât până acum. Să nu uităm că statele europene au fost cele care au compensat efectele dramatice ale embargoului rusesc de acum câțiva ani“, a mai adăugat el.

Ucraina ar putea finanța podul rutier peste Nistru

Președinta Maia Sandu primită la Kiev de omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, Kiev, 12 ianuarie 2021.

Construcția podului peste Nistru, care va deveni parte a unei noi autostrăzi ce va lega Kievul și Chișinăul, va fi finanțată din bugetul de stat al Ucrainei, a declarat șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, Igor Jovkva, într-un interviu pentru tsn.ua, transmite IPN.

Ucraina își asumă, de asemenea, construirea unei părți a autostrăzii, de la Kiev direct la pod. Moldova, la rândul său, își va completa propria parte a acestei autostrăzi.

„Este un proiect absolut realist, cu finanțare realistă. Rămâne doar să-l realizăm. Partea ucraineană și cea moldovenească au primit instrucțiunile de rigoare”, a mai spus oficialul ucrainean.

Igor Jovkva a precizat că, în timpul vizitei președintei Republicii Moldova în Ucraina,pe 12 ianuarie 2021 a fost semnat un memorandum privind cooperarea în sectorul infrastructurii. „Unul dintre proiectele pe care le vom începe imediat va fi construcția unui pod peste Nistru, în regiunea Yampol-Cosăuți, și a autostrăzii corespunzătoare, ce va face legătura între Kiev și Chișinău”, a spus Igor Jovkva care a apreciat că drumul între cele două capitale va putea fi făcut cu mașina în aproximativ cinci ore.

Europenii se bucură de victoria lui Biden dar nu mai au încredere în Statele Unite

La Washington se pregătește ceremonia de inaugurare a președintelui Joe Biden pe 20 ianuarie, Washington, 19 ianuarie 2021.

Peste 60% din europeni cred că sistemul politic american este în criză, arată un sondaj Dataprxis/ YouGov. Excepție fac Ungaria și Polonia – țări care și-au menținut și o cotă mult mai ridicată de încredere în Statele Unite decât restul țărilor europene .

Sondajul, realizat în noiembrie-decembrie 2020, după victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale, mai arată că majoritatea europenilor sunt bucuroși de victoria lui Biden dar peste 30 la sută și-au pierdut încrederea în Statele Unite. Sondajul a fost realizat în 11 state europene la comanda Consiliului European pentru Relații Externe.

Accesul la vaccinurile anti Covid-19 adâncește, în prima fază, inegalitățile (OMS)

Campania de vaccinare anti EBOLA , Guineea, martie 2015.

Liderul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus a avertizat că din decembrie 2020, când au început primele mari campanii de vaccinare în America, Marea Britanie și UE, se adâncește prăpastia între țările bogate și cele sărace când vine vorba de acces la vaccinurile anti Covid-19. „Primele 49 de țări cele mai bogate din lume” a spus Ghebreyesusa „au administrat deja peste 39 de milioane de vaccinuri în timp ce în Africa s-au făcut 25 de vaccinuri. Toate în Guineea”.

Uniunea Europeană și-a asigurat peste 3 miliarde de doze de diferite vaccinuri anti Covid-19, mai mult decât suficient pentru imunizarea întregii populații așa că este de așteptat ca Bruxelles-ul să doneze cândva din această posibilă rezervă de vaccinuri.

Rusia ar putea oferi R. Moldova vaccinuri anti Covid-19 (Igor Dodon)

În Rusia a început campania națională de vaccinare anti Covid-19. Un punct ambulant de vaccinare s-a deschis la magazinul GUM din Piața Roșie, Moscova, 18 ianuarie 2021.

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon a declarat luni că Rusia va oferi în curând R. Moldova „câteva sute de mii de vaccinuri” anti Covid-19, Sputnik V. La o conferință de presă, Dodon a precizat că a discutat despre vaccinuri săptămâna trecută la Moscova, unde s-a întâlnit – nu este clar în ce calitate – cu adjunctul șefului administrației președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak.

Vaccinul Sputnik V a fost primul din lume care în august anul trecut a fost omologat la nivel național, deși nu trecuse faza testelor în masă. De atunci, vaccinul încă nu este omologat internațional, pentru că informațiile existente sunt încă insuficiente – o reticență, care în interpretarea autorităților ruse au luat forma unei campanii occidentale de denigrare a vaccinului. În Rusia, între timp, s-a început vaccinarea în masă a populației.

„Știu că au fost lansate pregătirile pentru înregistrarea acestui vaccin în Republica Moldova” a declarat luni liderul socialist Igor Dodon. „Sper că nu vor fi impuse careva obstacole artificiale pentru ca în următoarele săptămâni vaccinul anti Covid rusesc să apară la Chișinău. Înțelegerea cu partea rusă deja o avem", a declarat Igor Dodon.

Regiunea transnistreană urma să primească vaccinuri Sputnik V, planul fusese anunțat de liderul de la Tiraspol în decembrie, dar de atunci, oficial, nu se mai știe nimic despre o campanie de vaccinare.

R. Moldova urmează să primească la începutul lunii februarie vaccinuri prin platforma COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății și până acum, autoritățile sanitare a reafirmat că nu vor fi utilizat decât vaccinuri sigure și testate, omologate de OMS.

Recent, premierul interimar Aurel Ciocoi reamintea că R. Moldova va permite doar importul vaccinurilor care au autorizația Organizației Mondiale a Sănătății și Agenției Europene a Medicamentului.

„Atât timp cât un vaccin nu este autorizat de aceste organizații, noi nu-l vom introduce pe piața din R. Moldova”, a declarat Ciocoi.

SUA: declarații contradictorii despre redeschiderea frontierei

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump a anunţat luni redeschiderea frontierelor Statelor Unite pentru cetăţenii europeni din spaţiul Schengen, britanici, irlandezi, precum şi pentru brazilieni cu începere de la 26 ianuarie.

Această decizie este legată de introducerea de la aceeaşi dată a obligativităţii de a prezenta un test negativ COVID-19 la intrarea pe teritoriul american.

Din ordinul președintelui Donald Trump , frontierele SUA au fost închise pentru 26 ţări din spaţiul Schengen la 11 martie, apoi pentru Regatul Unit şi Irlanda la 14 martie, iar pentru Brazilia la 24 mai.

La scurt timp după anunțul lui Trump privind redeschiderea frontierelor pentru europeni, viitoarea purtătoare de cuvânt a președintelui ales, democratul Joe Biden a declarat că „Nu este momentul să ridicăm restricţiile privind deplasările internaţionale".

"La recomandarea echipei noastre medicale, viitoarea administraţie nu intenţionează să ridice aceste restricţii la 26 ianuarie". „De altfel", a adăugat ea, „avem în vedere înăsprirea măsurilor de sănătate publică aplicate călătoriilor internaţionale pentru a lupta mai mult împotriva răspândirii COVID-19".

Inaugurarea noului președinte Joe Biden are loc pe 20 ianuarie.

Comisia Europeană asigură că vaccinarea anti Covid-19 rămâne voluntară

În Rusia a început vaccinarea întregii populații, 18 ianuarie 2021.

Comisia Europeană a dat asigurări, luni seară, că vaccinarea împotriva coronavirusului nu va fi obligatorie, subliniind că nu vor exista drepturi diferite în funcţie de opţiune. „Vaccinarea este voluntară", a declarat Maroš Šefčovič, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Relaţii Interinstituţionale şi Prognoză, argumentând că unele persoane pur şi simplu nu vor vrea să se vaccineze, iar altele nu vor putea fi vaccinate din raţiuni medicale.

România scoate R. Moldova de pe lista țărilor cu risc epidemiologic

Începutul vaccinarii impotriva COVID-19 a personalului medical ce isi desfasoara activitatea in cadrul Spitalului Militar din Bucuresti, marti 5 ianuarie 2021. Inquam Photos / George Calin

Comitetul Național pentru Situații de Urgență din România a decis luni că persoanele care vin din străinătate și au făcut ambele doze de vaccin (inclusiv rapelul) nu mai sunt obligate să stea în carantină, potrivit unui comunicat al comitetului.

Totodată R. Moldova a fos scoasă de pe lista țărilor cu risc, pentru care se impunea o carantină de 14 zile la domiciliu. Rămân pe această listă Spania, Italia, Marea Britanie, Franța, Germania, Canada, SUA, Turcia sau Olanda.

În România a început a doua fază a programului de vaccinare anti Covid-19, destinată persoanelor de peste 65 de ani și celor cu boli cornice dar înscrierea pentru vaccinare, care se face online, a fost problematică în primele ore. Luni au fost vaccinate peste 30 de mii de persoane în decurs de 24 de ore, majoritatea covârșitoare fiind la prima doză de vaccin.

Marți, președintele Klaus Iohannis spus că salută schimbarea de atitudine a românilor care își doresc în număr tot mai mare să se vaccineze și a precizată că, dacă până la vară se va reuși vaccinarea a 60 – 70% din populație și vor fi respectate restricțiile în vigoare, este previzibilă o revenire la normalitate.

„Acest lucru este posibil, pe de o parte, dacă respectăm restricțiile și, pe de altă parte, dacă 60 – 70% din populație va fi vaccinată. Dacă se întâmplă asta, în această vară este posibil să ne întoarcem la o viață normală”, a subliniat președintele.

Klaus Iohannis a vizitat marţi centrele de vaccinare anti-COVID-19 de la Romexpo.

Autoritățile americane au evacuat participanții la o repetiție pentru inaugurarea președintelui Joe Biden

Oameni evacuați de la repetiția inaugurării lui Joe Biden. Washington, 18 ianuarie 2021. (AP Photo/Carolyn Kaster)

Autoritățile americane au evacuat participanții la o repetiție pentru inaugurarea președintelui-ales Joe Biden în fața clădirii Congresului din Washington, după ce în apropiere a izbucnit un incendiu. Washingtonul este în stare de alertă înaintea festivității de inaugurare de la 20 ianuarie. Peste 20.000 de membri înarmați ai Gărzii Naționale ajută poliția locală și federală la menținerea ordinii, după ce la 6 ianuarie o mulțime pro-Trump a luat cu asalt clădirea legislativului, într-un incident violent soldat cu moartea a 5 oameni, inclusiv un polițist. Forțele de ordine au blocat accesul automobilelor pe multe străzi din zona Congresului, ridicând un gard în jurul clădirii principale. Potrivit unor relatări preliminare, incendiul care a făcut necesară evacuarea participanților la repetiția inaugurării a izbucnit într-o tabără a oamenilor fără adăpost, sub o autostradă, la ceva mai mult de un kilometru de Capitoliu. Nu este limpede cum a izbucnit focul, nici dacă au fost victime.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG