Linkuri accesibilitate

O relație reciproc avantajoasă | Implicarea Iranului în producția de drone-sinucigașe din Rusia


Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și președintele Iranului, Ebrahim Raisi
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și președintele Iranului, Ebrahim Raisi

Surse oficiale americane susțin că Moscova și Teheranul ar fi încheiat un acord care ar permite Rusiei să producă drone de concepție iraniană care să fie folosite pe câmpul de luptă din Ucraina.

Cotidianul Washington Post, citând interviuri cu trei oficiali americani care cunosc bine relațiile celor două țări și mai ales subteranele acestora, relata pe 19 noiembrie că acordul ruso-iranian a fost finalizat în timpul unei întâlniri în Iran la începutul acestei luni și că Teheranul predă în prezent „proiecte și componente-cheie” pentru ca Rusia să înceapă producția.

Oficialii au declarat pentru ziar că, dacă acordul se va realiza, acesta ar reprezenta o aprofundare suplimentară a unei alianțe Rusia-Iran care a oferit deja un sprijin crucial pentru campania militară șubredă a Moscovei în Ucraina. Cele două părți depun eforturi pentru a începe producția în următoarele luni, potrivit relatării.

Rusia și Iranul, relație reciproc avantajoasă

În prima jumătate a lunii noiembrie, un înalt oficial rus din cadrul serviciilor de securitate, directorul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, vizita Teheranul unde se întâlnea cu liderii iranieni. Cele două țări se angajaseră să întrețină legături mai strânse în fața presiunilor occidentale privind războiul Rusiei din Ucraina.

Vizita lui Nikolai Patrușev avea loc după ce Ucraina și Occidentul au acuzat Rusia că a folosit drone iraniene Shahed-136 pentru a viza infrastructura energetică a Ucrainei într-o serie de atacuri din ultimele săptămâni.

Ce sunt dronele kamikaze/sinucigașe

  • Dronele Shahed-136 de producție iraniană au fost folosite de Rusia pentru prima dată în războiul din Ucraina în septembrie 2022.
  • Sunt cunoscute drept drone kamikaze, sau sinucigașe. Analogia mai corectă este cu o rachetă mică de croazieră, cu o capacitate distructivă relativ limitată.
  • Au o sarcină utilă de 50 kg de explozibil. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Rusia ar fi cumpărat 2.400 astfel de drone.
  • Dronele Shahed-136 „sunt greu de interceptat în mod constant”, dar viteza lor este mică în comparație cu a rachetelor de croazieră, ceea ce înseamnă că apărarea aeriană „va avea întotdeauna o șansă”. (Justin Bronk, expert militar, Institutul RUSI, Londra)
  • Folosirea dronelor kamikaze pare să confirme speculațiile că Rusia nu mai are multe rachete ghidate.
  • Potrivit unei evaluări ucrainene (14 octombrie 2022), Moscova și-a epuizat aproximativ două treimi din stocuri. Ar fi rămas cu numai 124 din 900 de rachete Iskander cu rază medie de acțiune.
  • Dronele kamikaze/sinucigașe sunt mai eficiente împotriva unor ținte statice precum infrastructura energetică și de comunicații, decât împotriva armatelor în mișcare. (The Guardian, 17 octombrie 2022)

Vizita șefului serviciilor secrete ruse arăta însă cât de profundă este cooperarea dintre cele două state care, după declanșarea războiului din Ucraina, și-au declarat în mod repetat prețuire și sprijin.

Cu două luni înainte, Vladimir Putin îl întâlnise pe Ebrahim Raisi, președintele Iranului, în marginea summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) și a subliniat cât de mult apreciază susținerea iraniană.

Ebrahim Raisi l-a asigurat pe Vladimir Putin că Teheranul nu va recunoaşte niciodată sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, ţară cu care Iranul vrea să-și dezvolte relațiile în continuare.

„Relaţiile noastre nu sunt obişnuite, ci au un caracter strategic”, a afirmat Raisi, adăugând că Rusia şi Iranul vor putea „neutraliza” efectul sancţiunilor americane. Putin, la rându-i, l-a asigurat că se face „totul pentru ca Iranul să devină membru cu drepturi depline în cadrul OCS”, adăugând: „poziţiile noastre sunt apropiate sau identice în multe probleme”.

Cooperarea celor două țări are o componentă militară, pe lângă cele politice și economice, oficialii americani afirmând încă din vară că dețin probe că Rusia a preluat din Iran drone pe care le folosea în războiul din Ucraina. Aceste drone de două tipuri, preluate la 19 august pot ataca instalații de radar și artilerie, în conformitate cu informații oferite de servicii specializate occidentale.

Atât Rusia cât și Iranul au negat însă recent iranienii au fost nevoiți să recunoască faptul că au livrat drone Moscovei susținând însă că ar fi făcut-o înainte de declanșarea războiului din Ucraina.

Chiar și așa Iranul este nemulțumit de cererea țărilor occidentale de a investiga prezența armamentului iranian pe fronturile războiului din Ucraina. La 22 octombrie, Iranul critica vehement cererea Franței, Germaniei și Marii Britanii ca ONU să investigheze acuzațiile potrivit cărora Rusia a folosit drone de fabricație iraniană pentru a ataca Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani, a declarat că inițiativa anunțată la 21 octombrie de așa-numitul grup de țări E-3 este „lipsită de fundament” și că este „respinsă și condamnată cu fermitate”.

Perspective economice, perspective militare

În cazul în care Rusia își va achiziționa propria linie de asamblare sau capacități de producție, Rusia și-ar putea spori dramatic stocul de drone ieftine, dar foarte distrugătoare, care au modificat semnificativ campania de război rusă din ultimele săptămâni.

Rusia a folosit sute de drone sinucigașe și de luptă de fabricație iraniană împotriva infrastructurii militare și civile ucrainene. Moscova a negat că a folosit drone sinucigașe de fabricație iraniană, deși Teheranul a recunoscut că le-a furnizat în cadrul unui acord despre care a declarat că a fost încheiat înainte de invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

Statele Unite au impus recent sancțiuni acelor companii pe care le-au acuzat că sunt implicate în producția sau transferul către Rusia de drone iraniene.

Pe 15 noiembrie, Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că a impus sancțiuni, printre altele, Centrului de cercetare Shahed Aviation Industries Research Center, acuzându-l că este responsabil pentru proiectarea și producția dronelor sinucigașe din seria Shahed, folosite de forțele rusești în Ucraina.

De asemenea, conform evaluărilor făcute de serviciile de informații americane, Rusia va putea în curând să își completeze utilizarea dronelor sinucigașe iraniene și a propriilor rachete balistice și de croazieră cu puternicele rachete balistice iraniene cu rază scurtă de acțiune Fateh-110 și Zolfaghar.

XS
SM
MD
LG