Linkuri accesibilitate

O rusoaică a fost amendată cu o sumă uriașă pentru că a distribuit poveștile prietenilor ucraineni


Marina Novikova
Marina Novikova

Un tribunal rus a amendat o femeie de 65 de ani din Siberia cu un milion de ruble (12400 de dolari), echivalentul a aproximativ patru ani de pensie, pentru că a postat pe rețelele de socializare relatările prietenilor ei ucraineni în zilele care au urmat invaziei rusești.

Procurorul rus ceruse instanței să o închidă pe Marina Novikova pentru trei ani pentru mesajele scrise în martie 2022 pe canalul ei Telegram, susținând că sunt „false”.

Novikova a declarat instanței că preferă închisoarea, deoarece nu are bani pentru a plăti amenda. Pensia medie anuală în regiunea Tomsk este de aproximativ 3100 de dolari.

Novikova, de profesie avocat, comunicase cu prietenii ei din Ucraina după ce Rusia a lansat atacul său neprovocat în februarie 2022. Ea a relatat poveștile lor tragice pe canalul ei Telegram, care avea doar 170 de urmăritori.

Unul dintre cei care îi urmăreau canalul de Telegram s-a plâns autorităților ruse, iar Novikova a devenit una dintre primele persoane acuzate în temeiul unei noi legi din 2022 care interzice criticarea armatei ruse sau a invaziei din Ucraina.

Rusia a folosit această lege pentru a-i anihila pe cei care criticau invadarea ilegală a Ucrainei și presupusele crime de război de acolo.

„Am făcut tot ce am putut pentru ca concetățenii mei să mă audă și să facă alegerea corectă de a sta de partea binelui și a luminii”, a declarat Novikova înainte de condamnare.

În săptămânile dinaintea condamnării, Novikova a afirmat într-o declarație video că prietenii ei ruși „nu vor să înțeleagă ce se întâmplă” în Ucraina și că „propaganda a devenit mai puternică decât rațiunea” în țara sa.

Pe de altă parte, Novikova ar trebui să se considere norocoasă. Pedeapsa ar fi putut fi mult mai grea dacă ar fi fost judecată conform recentelor modificări legislative impuse de la Kremlin.

Pe 28 aprilie, Putin a semnat legislația care ridică pedeapsa maximă pentru trădare de stat la închisoare pe viață, față de limita de 20 de ani, iar pentru sabotaj la 20 de ani de la 15 ani.

Cei condamnați pentru acțiuni de „destabilizare” a țării ar putea primi până la 20 de ani de închisoare, în timp ce cei găsiți vinovați de favorizarea terorismului vor executa acum o pedeapsă minimă de șapte ani, în loc de cinci.

XS
SM
MD
LG