Linkuri accesibilitate

O urmă bulgărească în atacul hibrid al Rusiei asupra României


O firmă înregistrată în Bulgaria și deținută astăzi de georgianul George Abuladze (în dreapta colajului) a furnizat românilor reclame online pentru Călin Georgescu (stânga)
O firmă înregistrată în Bulgaria și deținută astăzi de georgianul George Abuladze (în dreapta colajului) a furnizat românilor reclame online pentru Călin Georgescu (stânga)

O rețea de publicitate online, care operează din Bulgaria și angajează ruși, a vândut reclame de milioane de dolari pentru Călin Georgescu în alegerile prezidențiale recent anulate din România. Serviciul bulgăresc al Europei Libere a dat de proprietarul actual al rețelei – un georgian.  

Ați întâlnit desigur reclame iritante despre pastile de slăbit sau poțiuni magice împotriva chelirii, care îți sar în față când încerci să citești un articol online. Întinzi degetul să le închizi, iar acestea dimpotrivă, îți deschid alte și alte pagini noi.

Așa își făcea reclamă și Călin Georgescu pe diverse site-uri, adică nu numai pe TikTok, după cum instituțiile și presa românească au descoperit inițial. Iar aceste reclame nu ajungeau la oricine, ci la oamenii cei mai dispuși să le creadă, o trăsătură sugerată chiar de profilul lor online.

Portalul românesc de investigații snoop.ro a dat la iveală că reclamele pentru Georgescu erau distribuite de platforma AdNow. Din 2016 până în 2024, cel puțin două milioane euro au fost direcționați de platformă către site-urile unor posturi TV, influenceri și publicații cu conținut de extremă dreapta, aceasta fiind doar suma stabilită de organele fiscale române.

Curtea Constituțională din România a anulat alegerile prezidențiale, în urma suspiciunilor că Rusia l-a ajutat pe Georgescu să câștige primul tur din 24 noiembrie.

Ce este AdNow

Când citești un articol pe net, iar în mijlocul lui apare o reclamă, nu știi cine ți-o trimite. De multe ori, ți-o trimite GoogleAds, cea mai mare platformă de publicitate online. Pe site-uri care acceptă, ea plasează reclame primite de la agenții de publicitate, care le primesc la rândul lor de la cei care vor să-și facă reclamă.

Dar GoogleAds aplică numeroase restricții, de exemplu în ce privește conținutul promovat sau colectarea datelor personale ale utilizatorilor spre care este direcționat acest conținut.

Pe platforme precum AdNow, restricții nu există. Dacă ești clientul lor, îți poți selecta audiența și o poți „ataca” chiar și cu reclame politice. Proprietarul site-ului unde-ți apare reclama primește o mică sumă de bani pentru fiecare click pe ea - $0.0068 în cazul tranzacțiilor prin AdNow.

Snoop.ro a scris că reclamele la tratamente naturiste și escrocherii online răspândite pe internetul românesc de această platformă au avut peste 440 de milioane de afișări doar în ultima lună.

Legăturile AdNow cu Rusia

Înregistrată acum în Bulgaria, această platformă este cunoscută pentru legături mai vechi cu Kremlinul.

De exemplu, jurnaliștii de investigație ai Europei Libere au descoperit în 2021 că AdNow se afla în spatele unei campanii rusești de dezinformare legată de vaccinul americano-german Pfizer împotriva coronavirusului.

Atunci, AdNow își avea sediul la Londra, unde fusese înregistrată de un britanic și un rus, Stanislav Fesenko. Snoop.ro a scris că la Londra AdNow își avea sediul la aceeași adresă cu o firmă a unor hackeri ai GRU, agenția de spionaj militar a Rusiei, și alte firme cu legături la Kremlin.

Între timp, AdNow s-a mutat în orașul bulgar Plovdiv, după ce a fost cumpărată de Giorgi Abuladze, un cetățean georgian care locuiește în Bulgaria.

El a spus serviciului bulgăresc al Europei Libere că a cumpărat AdNow „acum 2-3 ani de la un rus” și că angajații, cam 350 de oameni, sunt tot „mai mult cetățeni ruși”, care ar fi fugit de regimul Putin.

A mai spus că nu are de-a face „nici cu partidele politice, nici cu influențe politice”, dar că „cineva poate profita, nu avem de unde să știm, nici cum să influențăm”.

În cuvintele lui, AdNow este „o rețea de teaser (reclame online – n.r.)”, care nu are cum ști nici „ce fac și cum fac” clienții înregistrați pe platformă, nici de unde au banii. „Chiar dacă banii o fi venit prin România [sau Rusia], nu am de unde să știu”, a spus Abuladze.

„Elfi bulgari” contra „trolilor” ruși

Petko Petkov face parte dintr-un grup informal de experți, „Elfi bulgari”, care și-au făcut o misiune din combaterea dezinformării rusești și expun rețelele de „troli” ruși (de aici și numele lor – elfi, inamicii trolilor).

El a spus serviciului bulgar al Europei Libere că AdNow oferă servicii relativ ieftine, așa încât multe site-uri din Bulgaria le folosesc.

După ancheta snoop.ro, „Elfi bulgari” au publicat pe Facebook un grafic care arată câte „impresii” (de câte ori au fost văzute n.r.) au avut reclamele distribuite prin AdNow pe diferite site-uri din țări europene în ultima lună. România este de departe pe primul loc, urmată de Ungaria și mai multe țări din Balcani. Pe la mijlocul listei se află și Republica Moldova.

Petkov a mai spus că „Elfii bulgari” au urmărit legături care duc la servere cu extensia „.ru” sau către „.innovapp” (numele unei alte companii a lui Abuladze).

De asemenea, grupul de experți bulgari spune că are documente arând că 69 de milioane euro provenind din Rusia au ajuns în Bulgaria și România pentru propagandă și amestec în alegeri. Schema ar fi început cel mai târziu în 2010, cu plăți efectuate în tranzacții mici, de 5.000 euro fiecare.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG