Linkuri accesibilitate

O zi americană ce a scos la iveală polarizarea accentuată a spațiului politic


Nancy Pelosi, după anunțul privind inițierea procedurii de demitere a președintelui Donald Trump
Nancy Pelosi, după anunțul privind inițierea procedurii de demitere a președintelui Donald Trump

Care au fost reperele acestei zile? e întrebarea pusă corespondentului Europei Libere la Washington.

Presedintele Trump a rostit un discurs la Natiunile Unite, in care a elogiat virtutile patriotismului – de fapt, nationalismului – prin comparatie cu cele ale globalismului, spunind ca acesta din urma va avea cistig de cauza. Nimic nou, poate doar faptul ca acum Donald Trump isi prezinta viziunea ca pe o carte de vizita americana, cu argumentul si indemnul „fiecare pentru sine”. Este deconstructia a ceea ce predecesori ai sai au conceput, o lume in care America sa reprezinte un catalizator al integrarii si sperantei, in jurul principiilor democratiei liberale.

Donald Trump la tribuna ONU
Donald Trump la tribuna ONU


La ONU, presedintele Statelor Unite a poposit pret de doar jumatate de ora la summitul vizind schimbarile de clima - Trump fiind un sceptic cu privire la incalzirea globala. Prezenta lui Donald Trump la reuniunea anuala a organizatiei mondiale este pentru el un prilej de a demonstra bazei sale electorale ca, in chiar birlogul globalismului isi afirma credinta in izolationism, protectionism si individualism.

Tot acolo – la summitul pentru modificarile de clima – s-a aflat si Greta Thunberg, o fetita de 16 ani, care a reusit sa mobilizeze, cum putini au facut-o pina acum, generatia sa, in incercarea de a-i face pe politicieni sa actioneze responsabil. Discursul ei la summit a fost asa cum ii este stilul, mobilizator, pasionat, acuzind politicienii lumii ca se poarta iresponsabil: „Viitoarele generații sunt cu ochii pe voi. Dacă eșuați, nu vă vom ierta în veci!” - a spus militanta.


Presedintele Trump a postat apoi pe Tweeter un mesaj ironic la adresa ei, in care afirma: „Pare o fetita foarte fericita privind cu speranta catre un viitor luminos si grozav. Atit de placut de vazut”. Este cunoscut ca presedintele insulta acolo unde percepe un adversar, dar – amintesc multi observatori – este totusi o fetita de 16 ani cu care Trump se razboieste.

Dar nici aceasta controversa nu a definit ziua politica, ci actiunea democratilor din Camera Reprezentantilor de a declansa o investigatie, vizind inculparea lui Donald Trump.

Ceea ce a facut-o pe presedinta Camerei, Nancy Pelosi, sa autorizeze o astfel de actiune, dupa ce se opusese anterior, este aparenta ca presedintele Trump i-ar fi cerut omologului sau ucrainean sa initieze o investigatie impotriva rivalului sau politic Joseph Biden si fiului acestuia pentru actiuni din perioada in care Biden a fost vicepresedinte.

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi

Trump a negat, dupa care a confirmat, incercind sa-si justifice actiunile ca fiind parte din lupta impotriva coruptiei, dar continuind sa nege acuzatia ca fi blocat ajutor pentru Ucraina, pentru a face presiune asupra presedintelui ucrainean.

Daca Vladimir Putin se uita la televizor si daca scopul lui este sa creeze instabilitate si sa stirbeasca autoritatea morala a Americii, stirile de ieri i-au fost pe plac.

XS
SM
MD
LG