Linkuri accesibilitate

„O zi fericită!” | Volodimir Zelenski, optimist cu privire la progresul contraofensivei


Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Sîrski (stânga), îi raportează președintelui Volodimir Zelenski aflat în vizită în apropierea liniei frontului din regiunea Donețk, 26 iunie.
Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul-colonel Oleksandr Sîrski (stânga), îi raportează președintelui Volodimir Zelenski aflat în vizită în apropierea liniei frontului din regiunea Donețk, 26 iunie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit cu optimism față de progresele înregistrate de armata sa în cadrul discursului său video zilnic din noaptea zilei de 26 iunie.

Vorbind despre contraofensiva trupelor ucrainene, președintele ucrainean a spus că ziua de 26 iunie este „o zi fericită”.

„Soldații noștri sunt activi în toate direcțiile de pe front”, a spus el. „Astăzi, soldații noștri au avansat în toate direcțiile și este o zi fericită. Le doresc băieților mai multe zile ca aceasta”.

Pe 26 iunie, Zelenski a vizitat trupele care luptă în partea de est a țării, împărțind medalii și făcând poze cu militarii ucraineni. Nu se știe ce trupe a vizitat, dar biroul lui Zelenski a declarat că s-a întâlnit cu unități ale grupului operațional-strategic Hortiția din regiunea Donețk.

În discursul său video, președintele Ucrainei spune că s-a întâlnit cu comandanții militari și a luat „mai multe decizii operaționale” pe baza discuțiilor. Una dintre decizii a fost crearea unui corp de pușcași marini, a spus el. „Întărim pușcașii marini și toate elementele forțelor noastre de apărare”, a spus el. „Aceasta este o necesitate”.

În buletinul său informativ publicat în dimineața zilei de 27 iunie, Statul Major General ucrainean anunță că au avut loc, în ultimele 24 de ore, 38 de confruntări, în principal, în zonele Liman, Bahmut și Mariinka, în partea de vest a regiunii Donețk.

De asemenea, armata a raportat efectuarea de lovituri aeriene împotriva pozițiilor rusești din sudul regiunilor Zaporojie și Herson.

Ucraina a făcut unele progrese de la lansarea unei contraofensive la începutul lunii. Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, afirma pe 26 iunie că se desfășoară atât operațiuni ofensive, cât și defensive, iar armata a avut unele „succese tactice”. RFE/RL nu a reușit să verifice din surse independente rapoartele de pe câmpul de luptă.

New York Times relata la 26 iunie că oficialii americani au început să fie îngrijorați de faptul că faza inițială a contraofensivei ucrainene se desfășoară prea lent. Forțele rusești, nemișcate pe poziții de luni de zile, au reușit refacerea câmpurilor de mine curățate anterior.

Zelenski le-a spus jurnaliștilor că o contraofensivă nu este „un film de la Hollywood”, adăugând că „vom avansa pe câmpul de luptă în modul pe care îl considerăm cel mai bun”.

XS
SM
MD
LG