Linkuri accesibilitate

Premierul ucrainean Șmîhal, despre contraofensivă: „Încet, dar înaintează”


Contraofensiva ucraineană în Donețk, 21 iunie 2023.
Contraofensiva ucraineană în Donețk, 21 iunie 2023.

Premierul ucrainean Denis Șmîhal a declarat joi că ofensiva țării sale împotriva forțelor ruse „va dura”, dar s-a declarat „optimist” în ceea ce privește succesul acesteia, relatează AFP.

La începutul acestei luni, armata ucraineană a lansat mult așteptata contraofensivă, într-un efort de a recupera toate teritoriile ocupate de Rusia.

„Vom lansa operațiuni ofensive foarte bine gândite, de aceea, aceasta (contraofensiva) va dura ceva timp", a mai spus Șmîhal în marginea conferinței internaționale pentru reconstrucție a Ucrainei de la Londra.

„Vrem să înaintăm și vom înainta. (...) sunt absolut optimist că vom elibera toate pământurilor noastre ocupate de ruşi", a adăugat el.

El a mai explicat că o contraofensiva „este uneori ofensivă, uneori defensivă”.

„Din păcate, în timpul pregătirii noastre pentru această contraofensivă, rușii se pregăteau și ei, așa că există între timp multe câmpuri minate, ceea ce îngreunează înaintarea”, a mai spus premierul.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un recent interviu cu BBC, a recunoscut că progresul pe câmpul de luptă a fost „mai lent decât s-a dorit”.

Dar a reamintit că această ofensivă nu este „un film de Hollywood”, așa că nu poate produce rezultate „imediat”.

Rusia pe de altă parte a apreciat joi că forțele ucrainene din estul și sudul Ucrainei și-ar fi încetat contraofensiva pentru moment.

XS
SM
MD
LG