Parlamentar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Oazu Nantoi consideră că R. Moldova ar trebui să aibă o viziune de țară reîntregită și să nu aștepte ca cineva să vină cu o „soluție magică” cu efecte imprevizibile.
El crede că autoritățile constituționale ar trebui, inclusiv, să formuleze condiționalități pentru regimul din stânga Nistrului care să ducă la integrarea treptată a populației din stânga Nistrului în spațiu informațional, economic, social.
În podcastul video „Pe Agendă”, Nantoi a sugerat că ar exista „înțelegeri de culise” între Chișinău și Tiraspol, că astfel de înțelegeri pot avea loc pe chestiuni evidente, precum cea de livrare a energiei electrice produsă de Centrala de Cuciurgan din stânga Nistrului, care folosește gaze naturale rusești.
„În rest, noi vedem jocurile în jurul certificatelor ecologice [pentru] uzina metalurgică, eu nu am clarificat deocamdată pentru care fabrică de ciment anume partea moldovenească a solicitat de la partea ucraineană ridicarea măsurilor antidumping, încă urmează de precizat. Deci, asta este realitatea și ea poate fi tolerată pe timp de război”, opinează deputatul.
Acorduri la Tiraspol care nu plac Rusiei?
R. Moldova și Ucraina au anunțat deschiderea unui coridor de tranzit feroviar pentru transportul de cereale din Ucraina spre România. Coridorul va trece prin regiunea transnistreană, necontrolată de autoritățile constituționale de la Chișinău, iar deputatul crede că va conta în ce măsură „regimul de la Tiraspol este cooperant cu autoritățile de la Chișinău și cele de la Kiev” pentru a garanta funcționarea acestui coridor.
În opinia lui Nantoi, reprezentanții regimului de la Tiraspol „sunt conștienți de riscurile care există (...) și ei se tem de Rusia, dar, totodată, ei nu pot ignora contextul regional, Ucraina, vecinătatea Ucrainei, nu pot ignora faptul că Republica Moldova se consolidează și eu consider că, în culise, se ajung la niște acorduri care, chiar dacă nu plac Rusiei, Rusia nu are cum interveni”.
R. Moldova se poate apăra de sine stătător?
Deputatul mai afirmă în același interviu că, într-un context de securitate complex, R. Moldova are nevoie de proiecte de lungă durată pentru garantarea securității.
Exprimându-și opinia personală, Nantoi a spus cu referire la societate și politicieni că ar trebui „să ne gândim, la modul cel mai serios, să ne pregătim pentru o eventuală aderare la Alianța Nord Atlantică”, deoarece nu crede că statul ar putea riposta de sine stătător unei agresiuni.
„Eu nu îmi imaginez ce nivel de consolidare și de înarmare a armatei noastre noi trebuie să avem ca să ripostăm de sine stătător unei eventuale agresiuni de partea Federației Ruse”, a mai spus deputatul.
Recent, președinta Maia Sandu a propus spre discuție un proiect al Strategiei securității naționale, în care califică Rusia drept cea mai mare amenințare. Din această perspectivă, pentru a garanta securitatea cetățenilor moldoveni, Sandu propune sporirea investițiilor pentru sectorul de apărare și securitate, combaterea corupției și progresarea graduală pe calea soluționării conflictului transnistrean.
Ce a mai spus deputatul Oazu Nantoi în acest interviu:
- Pentru R. Moldova cea mai mare problemă este absorbția resurselor financiare din exterior și mai puțin faptul că depinde de banii oferiți de partenerii europeni.
- De ce investițiile serioase nu vin într-o țară „unde cad rachete”.
- Înainte de a vorbi despre o eventuală decuplare de Ucraina în calea spre UE, R. Moldova trebuie să vadă cum își face propriile teme pentru acasă.
- Ce fel de discuții există între reprezentanții Chișinăului și regimului separatist de la Tiraspol?
- Rezolvarea conflictului transnistrean poate avea loc doar pe cale pașnică, iar autoritățile au nevoie de un plan de reintegrare a țării.
- De ce discuțiile despre aderarea la NATO sunt dificile în R. Moldova ?