În Statele Unite, observatorii politici analizează rezultatele summitului Biden-Putin, din perspectiva strategiei președintelui Statelor Unite.
Ei remarcă faptul că summitul nu fost menit să reseteze relația sau să facă prieteni, ci mai curând să evalueze zonele de potențială cooperare, precum și temele care impun abordare fermă. Summitul nu a dus la rezultate notabile, cu excepția revenirii celor doi ambasadori care fuseseră rechemați, dar ilustrează maniera în care Biden își propune să abordeze raporturile cu Putin.
Președintele american a spus că politica sa nu este „anti-Rusia”, ci in sprijinul intereselor americane, că discuția a fost francă cu privire la teme dificile, dar că nu au fost formulate amenințări, adăugând că esența relației nu este „încrederea,” ci interesul national și verificarea. În acest sens, președintele Biden a vrut să îi spună direct liderului de la Kremlin ce consideră inacceptabil, între temele abordate numărându-se securitatea cibernetică, Ucraina, comerțul și aspecte legate de drepturile omului. O remarcă interesantă a lui Joe Biden a fost când a spus că Vladimir Putin încă crede că Statele Unite doresc să-l doboare, dar că ultimul lucru pe care și-l dorește este un război rece.
Esența strategiei Biden, în interior și în exterior este optimism inițial, dar și pregătirea pentru a schimba direcția dacă răspunsul nu este cel așteptat, rămânând consecvent planurilor inițiale. In general, Biden are strategii pe termen lung, de aceea nu dorește să tragă concluzii acum, ci într-o fază ulterioară a relațiilor cu Rusia, în șase luni sau un an.