Linkuri accesibilitate

Obstacole politice în calea ajutorului american pentru Ucraina


Elicopter UH-60 Black Hawk de fabricație americană în timpul exercițiilor militare ale serviciilor de informații ale Apărării din Ucraina, aprilie 2023
Elicopter UH-60 Black Hawk de fabricație americană în timpul exercițiilor militare ale serviciilor de informații ale Apărării din Ucraina, aprilie 2023

Ajutorul american pentru Ucraina, în valoare de 48 de miliarde dolari, aprobat de Congres în decembrie mai are o rată de 6 miliarde, ceea ce ar putea însemna că livrările de arme și muniție s-ar putea opri în mijlocul verii.

Firește că asta este doar o posibilitate teoretică, dar membrii în Congres se întreabă care este următoarea mutare a Casei Albe, când va solicita un nou fond de ajutor și dacă acesta va fi suficient.

Obstacole politice în calea ajutorului american pentru Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct

Ucraina are nevoie de sprijin mai ales acum, în pragul anunțatei contraofensive, menită să recupereze teritorii de la Rusia. Senatoarea republicană de Maine, Susan Collins și-a exprimat speranța că Biden nu va aștepta până în ceasul al 11 lea, dacă ucrainenii au nevoie de mai mult până la sfârșitul anului fiscal, care e 30 septembrie. O sursă din administrație a spus că aceasta are în vedere un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, dar că este încă neclar dacă nevoile acesteia se vor schimba în contextul contraofensivei. Dar nu este același Congres care a aprobat cel mai recent ajutor și contextul este și el diferit.

În acest moment, o solicitare a administrației are pe fundal disputa cu privire la ridicarea limitei datoriei americane și va avea de făcut față opoziției din partea unui grup redus numeric, dar zgomotos, de republicani, care vor să coboare nivelul sprijinului pentru Ucraina. Pachetul inițial de 48 de miliarde de dolari aprobat în decembrie a inclus 36 de miliarde pentru ca Pentagonul să ofere ajutor militar. Acest ajutor a avut o contribuție semnificativă la rezistența ucraineană.

Collins, o senatoare republicană moderată, a spus că este preocupată ca Ucraina să primească ce are nevoie rapid, ținând cont de întârzierile din trecut la aprovizionarea cu tancuri și muniție. Și de partea ucrainiană există frustrare cu privire la ritmul livrărilor.

Președintele Zelenski a spus că vehiculele blindate promise de Statele Unite, ajung acolo treptat, contrazicând cele spuse de comandatul forțelor americane în Europa, generalul Christopher Cavoli care a declarat la Congres, luna trecută că Ucraina a primit 98% din vehiculele de luptă pe care le-a cerut.

XS
SM
MD
LG