Linkuri accesibilitate

„Occidentul poate ajuta când e vorba de prezentarea unor imagini reale”(Cristian Hrițuc/Deschide.md)


Într-o analiză pentru IPN, Valeriu Vasilică scrie despre fisura importantă care s-a produs în Partidul Democrat din Moldova săptămâna trecută, și anume plecarea din partid și din fracțiunea parlamentară a 6 deputați, trei dintre care anterior au avut roluri centrale în această formațiune. „Rolul foarte important pe care l-a avut până acum PDM în soarta Republicii Moldova, dar și rolul pe care îl poate juca pe viitor în configurația politică a țării, justifică o atenție specială pentru procesele interne ale PDM, cu atât mai mult cu cât din interiorul formațiunii se strecoară informație insuficientă pentru a înțelege ceea ce se întâmplă în realitate și care pot fi repercusiunile acestor procese asupra vieții social-politice din țară”, afirmă autorul. În opinia sa, dacă este adevărată măcar o mică parte din învinuirile aduse fostului lider democrat și PDM-ului, fără „mea culpa” sau „autodafeul” formațiunii și al foarte multor membri marcanți, asigurările în resetarea partidului nu vor avea prea mare valoare.

În corespondența semnată de Vitalie Călugăreanu pentru Deutsche Welle, autorul subliniază că liderul post-Plahotniuc al Partidului Democrat din Moldova, ex-premierul Pavel Filip, așteaptă oferte de accedere „într-o formulă de guvernare”. Autorul scrie că PDM s-a răzgândit și că „nu mai vrea să-l deservească necondiționat pe Dodon”. Jurnalistul menționează că până acum, liderul PDM încerca să combată percepția unei coaliții tacite cu PSRM. Marți însă, în cadrul unei emisiuni radiofonice, Pavel Filip a declarat că „nu se mai poate continua așa” și că „urmează să fie luată o decizie fie în privința accederii la guvernare, fie își asumă un rol în opoziție”.

Portalul Tribuna a citat opinia comentatorului politic, Roman Mihăeș care afirmă că, în mediul politic moldovenesc, se fac diferite prognoze privind evoluția puterii și a majorității parlamentare, dar și că semnarea unui document între părți, în caz că nu se formează o coaliție de guvernare, este o soluție. Comentatorul a mai menționat că un alt scenariu – alegeri parlamentare anticipate, astăzi nu pare a fi unul realist.

Radio Chișinău îl citează pe Igor Boțan care afirmă că interesul sporit pentru alegerile din circumscripția nr. 38 Hâncești indică că acestea sunt văzute ca un exercițiu înainte de alegerile prezidențiale. El spune că vom vedea efectele acestor mișcări în cadrul partidelor prin prisma rezultatelor pe care le vom avea la alegerile din 15 martie. „După 15 martie va fi exact momentul când vom face bilanțul și concluzii. Și acele concluzii probabil vor fi util forțelor politice și probabil alegătorilor din Republica Moldova”, a menționat Igor Boțan.

Într-un comentariu pentru Deschide.md, Cristian Hrițuc scrie despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova din acest an. „În acest moment, socialiștii pro-ruși au toată puterea”, afirmă autorul. „Au premierul, au președintele, speakerul Parlamentului și au o alianță în Parlament destul de stabilă”. În opinia sa, este aproape clar că doar două persoane se pot bate cu șanse pentru președinția Moldovei, Maia Sandu și Igor Dodon. „Occidentul poate ajuta atunci când vine vorba de prezentarea adevărului, prezentarea unor imagini reale, ce pot avea ca efect, demobilizarea electoratului lui Dodon”, afirmă Hrițuc.

Portalul Anticorupție.md scrie că, odată ce ajung în închisorile din Republica Moldova, cei mai mulți deținuți sunt privați nu doar de libertate, dar și de dreptul la servicii medicale. Astfel, unii își pierd sănătatea și chiar viața între pereții închisorilor, se menționează în reportaj. Asta deoarece majoritatea penitenciarelor din țara noastră nu dispun de medici, iar internarea în spitale se face doar în cazurile extrem de grave. „În timp ce experții afirmă că în raport cu aceste persoane se admit încălcări grave, reprezentanții sistemului penitenciar spun că deținuții au parte de tratament în condiții bune”, se mai menționează în material.

TV8 scrie că Partidul Socialiştilor a rezervat Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) pentru toate weekend-urile din anul curent, pentru a organiza evenimente de amploare. În cererile depuse la Primăria Chișinău, socialiștii susțin că vor avea loc „dezbateri libere şi democratice a problemelor cetăţenilor” și vor aduna la evenimente câte 20 de mii de oameni. Consilierul municipal din partea Partidului Unităţii Naţionale, Corneliu Pântea, citat în material, afirmă că teama PSRM şi a lui Dodon de mitinguri anti-socialiste îi face pe aceştia să-şi ia măsuri de precauţie ruşinos de exagerate. Socialistul Vasile Bolea explică acest gest prin faptul că Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost rezervată doar pentru sărbătorile care vor avea loc în toate lunile anului.

Hotărârea Curții Constituționale prin care a fost simplificată procedura de înregistrare a partidelor politice trezește anumite îngrijorări, iar Parlamentul trebuie de urgență să intervină pentru a da o claritate. De această părere este fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, citat de portalul Deschide.md. Fostul șef al CEC a menționat că, atât timp cât nu există o claritate privind noile condiții de înregistrare a formațiunilor politice, există riscul ca Agenția Servicii Publice să înregistreze partide formate dintr-un singur om.

Natalia Munteanu scrie pentru Gazeta de Chișinău despre partea întunecată a modei. Autoarea subliniază că deșeurile textile au capacitatea de a contamina solul, apa și aerul. Industria modei este a doua cea mai poluantă industrie din lume, după cea petrolieră, se scrie în material. „În loc să aruncăm la gunoi hainele de care nu mai avem nevoie, le putem dona sau recicla. Pentru a echilibra și mai eficient lucrurile trebuie să reducem consumerismul. Cumpărăm multe haine, ele se demodează, iar în rezultat avem textile nefolositoare”, conchide autoarea.

Lidia Ceban a publicat pe portalul Noi.md o analiză despre procesul de înfiere în Republica Moldova care ar fi foarte anevoios şi contraindicat celor cu nervii slabi. Adesea potenţialii părinţi, ciocnindu-se de maşina birocratică, renunţă la intenţie, spune autoarea. Şi nu pentru că s-au speriat de greutăţile care îi aşteaptă pe parcursul educării unui copil străin, dar din nedorinţa de a se confrunta cu indiferenţa, tergiversările continue şi corupţia, consideră ea. „Dacă chiar şi personalităţile cunoscute în ţară, politicieni influenţi se ciocnesc cu dificultăţi la înfiere, ce să mai vorbim despre cetăţenii simpli?”, se întreabă Ceban.

Tot portalul Noi.md îl citează pe directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, care spune că goana după măștile de protecție împotriva coronavirusului este zadarnică. Potrivit lui Furtună, măștile din farmacii nu ne protejează în totalitate de viruși, inclusiv de coronavirus, așa că ar trebui să încetăm să mai cumpărăm măști cu duiumul, mai ales că acest lucru este confirmat și de Organizația Mondială a Sănătății.

Previous Next

XS
SM
MD
LG