Linkuri accesibilitate

OCDE: Războiul din Ucraina va avea un impact mai mare decât se aștepta asupra economiei mondiale


Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) afirmă că războiul Rusiei din Ucraina, aflat acum în a opta lună, va avea un impact mai mare decât se aștepta anterior asupra economiei globale.

OCDE a anunțat pe 26 septembrie că și-a redus prognoza de creștere a economiei globale la 2,2% în 2023, de la o estimare anterioară de 2,8%.

„Economia mondială plătește un preț ridicat pentru războiul de agresiune neprovocat, nejustificat și ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei”, afirmă OCDE într-un raport periodic de actualizare a prognozelor sale economice.

„Efectele pandemiei COVID-19 încă persistă, în vreme ce războiul frânează creșterea economică și pune o presiune suplimentară în sus asupra prețurilor, mai ales ale celor pentru alimente și energie. PIB-ul mondial a stagnat în al doilea trimestru din 2022, iar producția a scăzut în economiile G20", a adăugat acesta.

Raportul a precizat că inflația ridicată persistă mai mult timp decât se aștepta și că, în multe economii, inflația din prima jumătate a anului 2022 a atins cel mai ridicat nivel din anii 1980 încoace. „Având în vedere că indicatorii recenți au o tendință negativă, perspectivele economice globale s-au întunecat”, a precizat OCDE.

Rusia și-a lansat invazia în Ucraina pe 24 februarie.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

XS
SM
MD
LG