A doua vară în condiții de pandemie locuitorii regiunii transnistrene au mai puține oportunități de a pleca în vacanță în străinătate, astfel încât plajele de pe Nistru sunt mai solicitate decât de obicei. Însă fenomenul are și o altă fațetă – crește numărul persoanelor care s-au înecat în Nistru.
În condițiile menținerii restricțiilor legate de pandemie multe destinații fie au devenit inaccesibile, fie implică cerințe și costuri suplimentare legate de vaccinare sau testarea anti-Covid.
În acest an este mai greu de ajuns la plajele de la Marea Neagră din Odesa sau alte stațiuni din Ucraina, care erau destinații relativ ieftine și la o distanță de câteva ore de mers cu mașina.
Ucraina permite accesul locuitorilor din regiunea transnistreană doar cu test valabil sau vaccin certificat de Republica Moldova.
Vaccinul rusesc Sputnik V nu este recunoscut de Ucraina, așa că cei care au optat pentru Sputnik trebuie oricum să-și facă test pentru a merge la mare pe litoralul ucrainean.
În general, în acest an principala destinație externă de vacanțe este Muntenegru, pentru că acolo se poate merge fără un test Covid și fără carantina de două săptămâni.
În aceste condiții, cei care nu vor sau nu au posibilitatea să plece în străinătate optează pentru odihna pe malul Nistrului.
Plajele de la Tiraspol sunt pline în aceste zile, când temperaturile s-au apropiat de 40 de grade.
Afluxul mare de oameni către plajele de pe Nistru are și o altă fațetă – doar săptămâna trecută în râu s-au înecat 7 persoane.
Statistica de la Tiraspol spune că în total în luna iulie și-au pierdut viața 9 oameni, iar de la începutul anului 18 oameni s-au înecat în Nistru.