Linkuri accesibilitate

Ofițerul FSB care a cerut azil în Kazahstan, încarcerat în Siberia


Mihail Jilin and Ekaterina Jilina
Mihail Jilin and Ekaterina Jilina

Un tribunal din orașul siberian Barnaul a condamnat la 6 ani și jumătate de închisoare un ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) care a fost deportat din Kazahstan, unde a cerut fără succes azil politic.

Al doilea tribunal militar districtual de est a anunțat pe 24 martie că Mihail Jilin a fost condamnat după ce a fost găsit vinovat de dezertare și de trecerea ilegală a frontierei. De asemenea, instanța i-a retras lui Jilin gradul militar de maior.

După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară pentru a sprijini forțele armate ruse implicate în invazia în curs de desfășurare din Ucraina în septembrie, Jilin și-a trimis familia în Kazahstan.

Ofițerul FSB, în vârstă de 36 de ani, i-a urmat, fiind nevoit să treacă granița ilegal, după ce a străbătut munții și pădurile, deoarece, în calitate de ofițer FSB, nu avea voie să părăsească țara și nu avea pașaport.

El a cerut azil politic în Kazahstan, dar cererea i-a fost respinsă. După ce Rusia l-a inclus pe lista persoanelor căutate la nivel internațional, autoritățile kazahe l-au arestat și l-au deportat în Rusia la sfârșitul lunii decembrie, anul trecut.

Organizațiile pentru drepturile omului au contestat decizia Kazahstanului, deoarece Jilin a cerut oficial azil politic în termen de 24 de ore de la intrarea în țară, ceea ce, conform legislației kazahe, l-a absolvit de responsabilitatea pentru trecerea ilegală a frontierei. De asemenea, legea kazahă nu permite repatrierea solicitanților de azil în țara din care au fugit.

Această decizie, spun grupurile pentru apărarea drepturilor omului, încalcă Convenția privind statutul refugiaților, la care Kazahstanul este parte. Convenția interzice expulzarea refugiaților sau returnarea forțată a acestora până la stabilirea statutului lor.

Jilin a fost șef de tură în departamentul special de comunicații și informații al FSB din orașul siberian Novosibirsk și era responsabil cu comunicațiile lui Putin cu regiunile din Districtul Federal Siberian.

El a fost reținut la 26 septembrie de către polițiștii de frontieră din regiunea kazahă Abai, oficialii de la Astana punând în practică declarația conform căreia îi vor extrăda pe rușii căutați pentru că s-au sustras mobilizării, dacă vor fi trecuți pe lista de urmăriți internațional în țara lor.

Soția lui Jilin, Ekaterina Jilina, a declarat pentru RFE/RL în ianuarie că ea și copiii cuplului se află în prezent în Franța, unde a solicitat azil politic.

Mii de cetățeni ruși au fugit din țară în urma mobilizării din septembrie spre Kazahstan, Armenia, Georgia, Mongolia și alte țări vecine.

XS
SM
MD
LG