Linkuri accesibilitate

De teama mobilizării, emigranții ruși din Kazahstan nu mai vor să meargă acasă


Cetățeni ruși așteaptă într-un centru de servicii publice din Kazahstan pentru a primi un număr de identificare individuală pentru străini în orașul Almati, în octombrie 2022.
Cetățeni ruși așteaptă într-un centru de servicii publice din Kazahstan pentru a primi un număr de identificare individuală pentru străini în orașul Almati, în octombrie 2022.

Zeci de mii de ruși care au fugit din țară în urma anunțului referitor la mobilizarea militară, în septembrie 2022, au început o nouă viață în Kazahstanul vecin, închiriind locuințe și obținând locuri de muncă la nivel local.

Mulți emigranți spun că nu plănuiesc să se întoarcă acasă prea curând, temându-se că Moscova ar putea anunța o a doua mobilizare, câtă vreme războiul declanșat de Rusia în Ucraina nu dă semne că s-ar apropia de sfârșit.

Marat are un venit net de aproximativ 215 dolari pe lună, ceea ce, spune el, este suficient pentru o viață confortabilă ca tânăr necăsătorit în orașul Oral din Kazahstan, pe care îl numește acum „acasă”.

Tânărul de 20 de ani, care este dezvoltator de calculatoare, și-a părăsit orașul natal Kazan, capitala republicii ruse Tatarstan, pe 22 septembrie 2022, la o zi după ce Moscova a anunțat o mobilizare militară „parțială” pentru a întări rândurile tot mai rărite ale trupelor sale din Ucraina.

La Oral, în provincia Kazahstanul de Vest, Marat a găsit „relativ ușor” un loc de muncă cu normă întreagă și o locuință închiriată. El a vrut să nu-i fie publicat numele complet pentru că se teme pentru siguranța mamei, a fratelui și a bunicii sale, care locuiesc încă în Kazan.

La fel ca mulți emigranți ruși din Kazahstan și din alte părți din regiune, Marat nu intenționează să se întoarcă în Rusia prea curând. Mulți emigranți se tem de o a doua mobilizare militară sau de viitorul colaps economic al Rusiei, din cauza sancțiunilor și a excluderii internaționale.

În loc să revină acasă, Marat ar dori ca rudele sale să se mute în Kazahstan. „Au fost de acord să se mute, deoarece chiar dacă războiul se termină, sancțiunile împotriva Rusiei vor rămâne în continuare”, spune Marat. „În plus, viața este bună în Kazahstan”.

În Kazahstan au ajuns peste 930.000 de ruși - majoritatea tineri la vârsta recrutării - după 21 septembrie 2022, când s-a anunțat mobilizarea parțială, pentru a evita riscul de a fi duși la război. De atunci, cei mai mulți dintre ei au plecat în alte țări. Însă aproape 146.000 au rămas în Kazahstan, conform statisticilor Ministerului de Interne kazah publicate la 21 decembrie 2022, la trei luni după afluxul major de ruși.

Emigranți ruși care fug de mobilizare stau în fața unei gări din Oral, în septembrie 2022.
Emigranți ruși care fug de mobilizare stau în fața unei gări din Oral, în septembrie 2022.

Aproximativ 36.000 dintre noii emigranți au primit permise de ședere temporară, a precizat ministerul. Iar autoritățile au înregistrat 3578 de cereri de rezidență permanentă din partea cetățenilor ruși, începând cu 21 septembrie 2022. Potrivit oficialilor kazahi, aproximativ 300.000 de cetățeni ruși trăiesc în prezent în țară.

În condițiile în care nu se întrevede finalul conflictului din Ucraina, mulți ruși se tem că ar putea avea loc o nouă mobilizare la acest început de an, ceea ce ar putea declanșa un nou val migrator - dar și obligația legală de a se întoarce acasă.

Kazahstanul a declarat că îi va extrăda pe rușii căutați pentru că s-au sustras mobilizării, dacă vor fi dați în urmărire internațională de Moscova.

Cu toate acestea, până în prezent, doar câțiva ruși au primit ordin să se întoarcă acasă. În cel mai mediatizat caz, Astana a deportat un ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) în decembrie 2022. Ofițerul, Mihail Jilin, se afla pe lista de persoane căutate de Rusia.

Temerile inițiale potrivit cărora afluxul de ruși ar putea duce la tensiuni etnice sau ar putea avea un impact negativ asupra structurii sociale a Kazahstanului s-au diminuat, mai ales pentru că peste două treimi dintre emigranți au părăsit țara în câteva săptămâni.

Specialiști foarte căutați

Sosirea rușilor a făcut ca prețurile chiriilor să se tripleze peste noapte în unele orașe. Potrivit site-ului imobiliar krisha.kz, în Almati, chiria pentru o garsonieră din cartierele unde populația are venituri medii a crescut de la aproximativ 415 dolari la 1040 dolari pe lună.

Însă, cu excepția marilor orașe, precum Almati, și a unor orașe din apropierea graniței cu Rusia, unde s-au stabilit mulți emigranți, prețurile chiriilor au scăzut, în mare parte, la nivelul de dinainte de mobilizare.

Mulți ruși nu au avut probleme să-și găsească de muncă în Kazahstan. Angajatorii locali s-au grăbit să plaseze anunțuri de angajare online, inclusiv pe canalele Telegram populare printre emigranții ruși, pentru a atrage specialiști și lucrători foarte solicitați.

Un spital districtual din orașul Aiagoz, în provincia Abai din estul Kazahstanului, a anunțat 20 de locuri de muncă vacante pentru medicii ruși, oferindu-le „locuințe confortabile” ca stimulent. Au fost publicate anunțuri de locuri de muncă similare și în alte regiuni din Kazahstan care se învecinează cu Rusia.

Potrivit presei kazahe, printre rușii care au decis să rămână în Kazahstan se numără numeroși medici, profesori, specialiști în calculatoare și lucrători în agricultură și servicii.

Limba rusă este o limbă oficială și este vorbită pe scară largă în Kazahstan, astfel că este mai ușor pentru emigranți să trăiască și să lucreze acolo. Etnicii ruși reprezintă aproximativ 16 % din populația de 19 milioane de locuitori ai Kazahstanului.

Marat spune că salariile în Kazahstan sunt mult mai mici decât în Rusia. „Dar și costurile de trai sunt diferite. Este mult mai ieftin aici”, le-a spus el jurnaliștilor de la serviciul kazah al RFE/RL. Jumătate din salariu se duce pentru chirie, spune Marat, adăugând că jumătatea rămasă este suficientă pentru a acoperi alte cheltuieli.

Marat se gândește acum la viitorul său pe termen lung în Kazahstan, cea mai mare și mai bogată țară din Asia Centrală.

„M-am obișnuit să trăiesc aici”

Anton, un alt emigrant rus care a sosit în septembrie 2022, spune că va rămâne în Oral cel puțin până în martie. El așteaptă ca soția sa să i se alăture în Kazahstan. La fel ca Marat, Anton a preferat ca RFE/RL să publice doar prenumele său.

În vârstă de 25 de ani, originar din Sankt Petersburg, spune că nu și-a imaginat niciodată că va trebui să se dezrădăcineze și să trăiască într-o țară străină. În timp ce mulți oameni pe care îi cunoștea au fugit din Rusia după invazia Ucrainei din februarie 2022, el a rămas în Sankt Petersburg, dar, după ce a fost anunțată mobilizarea militară, și-a dat seama că a rămâne în Rusia nu mai este o opțiune acceptabilă.

A ales Oral pentru că părinții unuia dintre prietenii săi locuiau acolo și a stat la ei câteva zile, înainte de a se muta într-o locuință închiriată.

Anton nu și-a găsit încă un loc de muncă cu normă întreagă. Își plătește facturile dintr-un venit neregulat pe care îl obține ca meditator la matematică și fizică, cerând aproximativ 4,30 dolari pe lecție. Soția lui Anton a reușit recent să închirieze apartamentul lor din Sankt Petersburg, ceea ce reprezintă un venit suplimentar binevenit de vreme ce reiau totul de la zero.

„Dacă voi găsi un loc de muncă cu un salariu de aproximativ 320 de dolari pe lună, voi rămâne în Oral. Îmi place aici și m-am obișnuit să locuiesc aici”, a declarat el pentru serviciul kazah al RFE/RL. Anton tânjește după familie, prieteni, muncă, casă, de tot ceea ce îi este familiar și a trebuit să lase în urmă, în Rusia. Dar nu intenționează să se întoarcă acasă în viitorul apropiat.

Experții ruși și ucraineni prezic că o a doua mobilizare militară ar putea fi anunțată de Kremlin chiar în februarie 2023. Moscova a negat că plănuiește o nouă campanie de recrutare.

În Kazan, familia lui Marat spune că acesta a primit mai multe somații prin care i se cere să se prezinte la centrul de recrutare. „Odată ce te duci acolo, te pot lua și te pot trimite la război. Toată lumea știe asta”, spune Marat.

XS
SM
MD
LG