Linkuri accesibilitate

Oficial german: Rusia ar putea suspenda livrările de gaze spre clienții din UE


Ministrul german al economiei Robert Habeck a avertizat că Rusia ar putea suspenda livrările de gaze spre clienții din Uniunea Europeană, pretextând anumite probleme în cursul reviziei tehnice la gazoductul Nord Stream1, programată să înceapă pe 11 iulie.

„Văzând cum au acționat în ultimul timp, nu m-as mira dacă rușii nu vor mai relua livrările normale de gaze” a declarat Habeck pentru cotidianul SZ.

Gazprom a suspendat deja livrările de gaze spre Polonia, Bulgaria, Finlanda și Olanda pe motiv că nu și-au achitat consumul în ruble, cum cere decretul din martie al președintelui Putin.

În iunie a urmat reducerea fluxurile de gaze către Germania, Italia, Austria, Republica Cehă și Slovacia, exact în perioada în care țările Uniunii Europene încearcă să-și umple depozitele cu combustibil pentru perioada de iarnă.

Gazprom a motivat reducerile din iunie cu o problema tehnică la Nord Stream 1 provocată de sancțiunile internaționale impuse Rusiei ca reacție la invazia din Ucraina.

Este vorba de un compresor pentru gazoductul care leagă direct Rusia de Germania prin Marea Baltică, aflat pentru revizie în Canada. Gazprom susține că nu-l poate recupera din cauza sancțiunilor. Guvernul german a respins această explicație, afirmând că este vorba de o decizie motivată politic.

Acum urmează revizia tehnică a gazoductului, programată pentru iulie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG