Linkuri accesibilitate

Oficial NATO: Ușa Alianței este deschisă pentru Georgia, dar sunt necesare reforme politice


NATO nu va face compromisuri cu privire la politica ușilor deschise sub presiunea Rusiei, dar potențialii membri precum Georgia trebuie să facă reforme interne semnificative și să rezolve disputele teritoriale pentru a se alătura clubului, a spus un oficial de top al alianței.

Javier Colomina, reprezentantul special al NATO pentru Caucazul de Sud și Asia Centrală, a declarat că Georgia trebuie să ia măsuri acum pentru a se pregăti să adere la alianță, chiar dacă momentul aderării deocamdată este amânat.

„Știm că acum nu este momentul pentru a merge mai departe cu politica ușilor deschise. Și știm că autoritățile georgiene știu asta, dar cu toate acestea trebuie să fie pregătite, pentru a înfăptui toate reformele necesare - reforma electorală, cea judiciară, reforme de securitate etc.”, a declarat Colomina pentru RFE/RL într-un interviu.

Comentariile lui survin în timp ce Rusia se folosește de concentrarea de trupe în apropiere de granițele Ucrainei pentru a forța Statele Unite și țările NATO să negocieze o listă de cereri de securitate, inclusiv să garanteze că Ucraina și Georgia nu se vor alătura niciodată alianței. Statele Unite și NATO au respins cererea Moscovei de a închide definitiv ușa fostelor state sovietice de a adera la alianță.

Georgia aspiră să se alăture NATO și este unul dintre cei mai apropiați parteneri ai alianței, dar se confruntă cu obstacole interne semnificative.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG