Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului rus de Externe a avertizat că sateliții comerciali occidentali ar putea deveni ținte legitime pentru Rusia dacă sunt utilizați în războiul din Ucraina.
Konstantin Voronțov, director adjunct al departamentului pentru neproliferare și control al armelor din cadrul Ministerului rus de Externe, a declarat la 26 octombrie la Națiunile Unite că utilizarea sateliților occidentali pentru a ajuta efortul de război ucrainean este „o tendință extrem de periculoasă”.
„Infrastructura cvasi-civilă poate fi o țintă legitimă pentru o lovitură punitivă”, a declarat Voronțov în fața primului comitet al Națiunilor Unite, adăugând că utilizarea de către Occident a unor astfel de sateliți pentru a sprijini Ucraina este „provocatoare”.
„Vorbim despre implicarea unor componente ale infrastructurii spațiale civile, inclusiv comerciale, de către Statele Unite și aliații lor în conflicte armate”, a declarat Voronțov în fața Comitetului, fără a numi vreo firmă de sateliți anume.
Directorul general Tesla și SpaceX, Elon Musk, a declarat la începutul acestei luni că firma sa de rachete SpaceX va continua să finanțeze serviciul său de internet Starlink în Ucraina.
Musk a activat Starlink, o rețea de peste 2000 de sateliți care orbitează în jurul Pământului și mii de terminale la sol, la sfârșitul lunii februarie, după ce serviciile de internet au fost întrerupte din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.
Prima Comisie a ONU este una dintre cele șase comisii principale din cadrul Adunării Generale a ONU și se ocupă de dezarmare și de probleme de securitate internațională. Prima Comisie se reunește în fiecare an în luna octombrie pentru o sesiune de 4-5 săptămâni.
Rusia are o capacitate spațială ofensivă semnificativă - la fel ca Statele Unite și China. Anul trecut, Rusia a lansat o rachetă antisatelit pentru a distruge unul dintre propriii sateliți dezafectați.