Linkuri accesibilitate

Oficial ucrainean: Doar propunerea de pace a Ucrainei a fost discutată la summitul din Arabia Saudită


Andri Iermak spune că toți delegații prezenți la discuții au susținut pe deplin independența și integritatea teritorială a Ucrainei (foto arhivă)
Andri Iermak spune că toți delegații prezenți la discuții au susținut pe deplin independența și integritatea teritorială a Ucrainei (foto arhivă)

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 7 august că la summitul din Arabia Saudită nu a fost discutată altă inițiativă de pace decât cea prezentată de Ucraina și că participanții au convenit să organizeze o nouă întâlnire în aproximativ șase săptămâni.

„Vom avea o altă întâlnire în decurs de o lună, o lună și jumătate și vom pregăti un alt summit”, le-a declarat Andri Iermak reporterilor în cadrul unei întâlniri cu presa la Kiev.

La summitul din Arabia Saudită au participat oficiali din aproximativ 40 de țări, inclusiv China, Statele Unite și țări europene.

Iermak, care a condus delegația ucraineană, a declarat că toți delegații prezenți la discuții au susținut pe deplin independența și integritatea teritorială a Ucrainei. Iermak a promovat formula de pace ucraineană la discuții. Zelenski însuși a promovat setul de 10 principii pe care Kievul le consideră baza negocierilor de pace în timpul recentelor vizite în țările europene și membre NATO.

Observatorii au spus că cele mai importante puncte ale planului de pace sunt cele care cer respectarea Cartei ONU și integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Ministerul de Externe al Rusiei a spus că discuțiile din Arabia Saudită nu au nicio valoare întrucât Moscova nu a fost invitată. Fără participarea Rusiei și fără a ține cont de interesele Moscovei, întâlnirea a fost inutilă, se arată într-un comunicat al ministerului care reia asigurările anterioare că, pentru a pune capăt războiului, Rusia este deschisă la o soluție diplomatică în condițiile puse de ea și este gata să răspundă la propuneri serioase.

Mihailo Podoliak, consilier al lui Zelenski, a exclus din nou pretențiile Moscovei, spunând că dacă vor fi respectați termenii propuși de Rusia, trupele acesteia vor avea timp să câștige și mai mult controlul regiunilor ucrainene ocupate.

„Orice scenariu de încetare a focului și înghețare a războiului din Ucraina în situația actuală nu va însemna decât un singur lucru - victoria reală a Rusiei și triumful personal al lui Putin”, a spus Podoliak pe rețeaua X (Twitter).

Într-un interviu pentru RFE/RL, Podoliak susținea mai devreme că forțele ruse trebuie să se retragă complet din zonele ocupate și că nu va exista niciun compromis în acest sens.

Hanna Hopko, care a condus comisia pentru politică externă din parlamentul ucrainean, a declarat că discuțiile din Arabia Saudită sunt un indiciu al izolării tot mai mari în care se află Rusiei. Ea susține că Ucraina are nevoie de acest lucru, împreună cu „măsuri mai dure pentru a contracara agresiunea rusă”, inclusiv mai multe arme, ajutor financiar și mai multă presiune asupra Rusiei.

„Ucraina vrea să fie susținută mai mult, și nu vrea doar sprijin transatlantic sau în format Ramstein, ci la nivelul întregii lumi”, a spus ea, referindu-se la grupul de contact format pentru a coordona sprijinul militar occidental pentru Ucraina.

Hopko a declarat într-un interviu acordat RFE/RL că participarea Chinei la discuții a fost importantă. „Cu cât durează războiul mai mult, cu atât observă și China că Rusia nu are nicio șansă de câștig”, a spus ea, adăugând că Rusia devine din ce în ce mai izolată și „China înțelege că Rusia pierde”.

Ministerul chinez de Externe a emis pe 7 august o declarație în care spunea că China va fi o „voce obiectivă și rațională” la orice foruri internaționale multilaterale la care va participa și că „va promova, în mod activ, negocierile de pace”.

Declarația a venit după ce ministerul a afirmat mai devreme că discuțiile internaționale din Arabia Saudită au ajutat „la consolidarea consensului internațional”. Ministrul chinez de externe Wang Yi a vorbit, de asemenea, prin telefon cu omologul său rus, Serghei Lavrov, spunându-i că China își menține o poziție independentă și imparțială față de Ucraina, străduindu-se deopotrivă să găsească o soluție politică a problemei.

Beijingul și Moscova au menținut o relație bilaterală strânsă în ultimii ani, pe măsură ce relațiile ambelor țări cu Occidentul s-au înrăutățit.

XS
SM
MD
LG