Linkuri accesibilitate

Oficiali americani și europeni vor vizita Serbia să caute soluții pentru tensiunile din Kosovo


Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić 
Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić 

Președintele sârb Aleksandar Vučić a anunțat că un oficial al Departamentului de Stat al SUA va vizita Belgradul săptămâna viitoare, pe fondul tensiunilor continue legate de Kosovo și al presiunilor asupra Serbiei pentru a introduce sancțiuni împotriva Rusiei.

Vučić a anunțat pe 4 ianuarie că Derek Chollet, consilier al Departamentului de Stat, va vizita Belgradul pe 11 sau 12 ianuarie. Luna trecută, Chollet a fost nevoit să anuleze o vizită în Balcanii de Vest și la Bruxelles după ce a fost depistat pozitiv la testul COVID-19.

„Cred în stabilirea unor relații mai bune cu Statele Unite. Vom vedea ce va fi până la urmă. Nu va fi o conversație ușoară, dar cred că putem discuta”, a declarat Vučić într-o conferință de presă.

Vučić spune că negociatorii Uniunii Europene se vor deplasa la Belgrad după vizita lui Chollet, iar oficialii vor discuta despre posibile soluții la tensiunile legate de Kosovo, care s-au accentuat luna trecută, când etnicii sârbi au instalat baraje rutiere în nordul Kosovo din cauza arestării unui fost ofițer de poliție de etnie sârbă.

Barajele rutiere au fost înlăturate după ce autoritățile kosovare au anunțat eliberarea fostului polițist sârb, Dejan Pantic, care fusese reținut pentru că era bănuit că ar fi fost implicat într-un atac asupra oficialilor Comisiei Electorale Centrale.

„Am vrut pace și abia am reușit s-o obținem”, a declarat Vučić, care săptămâna trecută afirma că toate barajele rutiere vor fi înlăturate în urma apelurilor Statelor Unite și ale Uniunii Europene de detensionare a conflictului.

„Nu am provocat pe nimeni, nici măcar pentru o singură secundă, cu excepția cazului în care unii oameni consideră o provocare faptul că noi îi considerăm pe oamenii noștri din Kosovo drept cetățeni ai țării noastre”, a declarat Vučić.

Oficialii americani și europeni au încercat să accelereze dialogul privind normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Pristina. Părților li s-a oferit o propunere franco-germană în numele UE, a declarat Vučić. Documentul nu a fost făcut public, dar are sprijinul Statelor Unite, potrivit președintelui Serbiei, care insistă că este doar un proiect și s-a plâns că UE și SUA „se comportă deja ca și cum ar fi o propunere imposibil de refuzat”.

Întrebat care ar fi o soluție acceptabilă, Vučić a spus că Serbia își respectă Constituția, dar că el personal este „gata să discute nenumărate soluții de compromis”. Constituția prevede că Kosovo este parte a Serbiei.

Kosovo, care are o covârșitoare majoritate de etnie albaneză, s-a desprins de Serbia după un război în 1998-1999. Și-a declarat independența în 2008, dar Belgradul nu a recunoscut-o niciodată și îi încurajează pe cei 120.000 de etnici sârbi din Kosovo să sfideze autoritatea guvernului central kosovar.

Începând din 2011, Belgradul și Pristina se află într-un dialog condus de UE privind normalizarea relațiilor.

Vučić a mai afirmat că apelurile UE ca țara sa să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina reprezintă o ingerință în afacerile interne ale Serbiei. „Vă mulțumim foarte mult că vă amestecați în afacerile noastre interne într-un mod atât de brutal”, a spus el.

Deși Serbia încearcă în mod oficial să devină membră a UE, a ignorat în mod repetat apelurile de a-și alinia politicile externe cu blocul celor 27 de națiuni, inclusiv aderarea la sancțiunile împotriva Moscovei.

XS
SM
MD
LG