Linkuri accesibilitate

Oficiali UE solicită un răspuns comun la un flux de migranți așteptat din Afganistan


Oficiali europeni solicită un răspuns comun al UE la un mare flux de migranți așteptat din Afganistan, după ce talibanii au recâștigat controlul asupra Afganistanului, după 20 de ani de lupte.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene și ambasadorii NATO au anunţat reuniuni de urgență la Bruxelles astăzi pentru a discuta planurile de evacuare și situația din Afganistan.

Înaintea reuniunilor, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Franța, Germania și alte state membre ale UE vor da un răspuns „robust, coordonat și unit” pentru a preveni migrația neregulată prin armonizarea criteriilor, demonstrând totodată solidaritatea europeană.

Trebuie să anticipăm și să ne protejăm împotriva fluxurilor migratorii neregulate semnificative care ar pune în pericol migranții și riscă să încurajeze traficul de tot felul”, a spus el.

Ministrul grec al migrației Notis Mitarachi a declarat că țara sa „nu va fi și nu poate fi poarta de intrare a Europei” pentru afganii care fug de patria lor și încearcă să intre în țările comunitare.

Soluția trebuie să fie comună și trebuie să fie o soluție europeană”, a spus Mitarachi.

Grecia s-a aflat în prima linie a crizei migrației în 2015, când aproape un milion de persoane fugind de conflictele din Siria, Irak și Afganistan au aterizat pe insulele grecești.

Într-un tweet, Armin Laschet, liderul creștin-democraţilor germani și cel despre care se crede că îi va lua locul cancelarului Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că „2015 nu trebuie repetat”.

Între timp, străzile din Kabul erau liniștite astăzi, iar situația de pe aeroport s-a îmbunătățit, permițând zborurile care au fost întrerupte cu o zi mai devreme, când mii de afgani au intrat pe pistele de aterizare într-o încercare disperată de a fugi din țară după ce talibanii au capturat capitala și guvernul s-a prăbușit, odată cu fuga în străinătate a președintelui Așraf Ghani.

Cel puțin șapte persoane ar fi fost ucise ieri în haosul creat , deși nu este clar dacă oamenii au fost împușcați sau zdrobiți în învălmășeala și panica create. Scenele haotice au determinat armata și forțele internaționale americane să suspende temporar zborurile. Zborurile au fost reluate astăzi în ordine.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG