Compania SpaceX a fost criticată de un oficial ucrainean pentru comentariile unui director al companiei care a afirma că au fost luate măsuri pentru a limita serviciul de internet prin satelit Starlink din cauza modului în care Ucraina îl folosește în lupta sa împotriva forțelor rusești invadatoare.
Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pe 9 februarie că președintele SpaceX, Gwynne Shotwell, ar trebui se decidă după ce a spus că Ucraina folosește Starlink în moduri în care nu a fost niciodată destinat să fie folosit.
Podoliak a declarat pe Twitter că societățile trebuie să decidă: „Fie sunt de partea Ucrainei & dreptul la libertate, și nu caută modalități de a face rău. Sau sunt de partea Rusiei & dreptul acesteia de a ucide și de a cuceri teritorii”.
Fondatorul SpaceX, Elon Musk, a fost de acord anul trecut să furnizeze Starlink gratuit Ucrainei și a oferit inițial toate componentele necesare pentru a opera rețeaua de 2200 de sateliți. Statele Unite, Franța și alte țări au plătit ulterior pentru expedierea unora dintre terminalele terestre ale sistemului.
Armata ucraineană utilizează Starlink pentru comunicații în bandă largă pe teren și pentru a ajuta la controlul unei rețele de drone de supraveghere, esențială pentru monitorizarea concentrărilor de trupe rusești și a mișcărilor militare.
Cu ajutorul rețelei de sateliți, Ucraina a putut coordona eficient dronele pentru a lovi pozițiile inamice cu arme și bombe cu rază lungă de acțiune.
Vorbind pe 8 februarie la o conferință la Washington, Shotwell a declarat că SpaceX a fost „foarte încântat să poată oferi conectivitate Ucrainei și să o ajute în lupta sa pentru libertate”. Dar ea a adăugat că Starlink nu a fost niciodată destinat să fie folosit ca armă de război. Cu toate acestea, ucrainenii l-au valorificat în moduri care nu au fost presupuse și care nu au făcut parte din niciun acord".
Ulterior, Gwynne Shotwell le-a spus jurnaliștilor în legătură cu relatările potrivit cărora armata ucraineană ar fi folosit serviciul Starlink pentru a controla dronele: „Știm că armata le folosește pentru comunicații, iar acest lucru este în regulă. Dar nu a fost niciodată intenția companiei ca sistemul să fie folosit în scopuri ofensive.” „Există lucruri pe care le putem face pentru a le limita capacitatea de a face acest lucru", ar mai fi spus Gwynne Shotwell conform relatărilor de presă care nu au oferit alte detalii. „Sunt lucruri pe care le putem face și pe care le-am făcut,” ar fi adăugat ea.
Cu toate acestea, nu a existat niciun indiciu privind vreo întrerupere a serviciului Starlink în Ucraina.
Ministrul pentru Transformare Digitală, Mihailo Fedorov, a declarat conform AP că nu au existat probleme cu funcționarea terminalelor de legătură cu Starlink în Ucraina. Un oficial al ministerului care cunoaște situația și care a vorbit cu AP sub protecția anonimatului a declarat că verificările efectuate la 9 februarie în orașele din apropierea liniilor de front ale războiului nu au găsit niciun indiciu de probleme cu acoperirea Starlink.
O neînțelegere care durează
Musk a activat sistemul Starlink de comunicații internet prin satelit în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, anul trecut. Serviciile de internet ucrainene fuseseră întrerupte de invazia Rusiei.
SpaceX a oferit atunci Ucrainei mii de terminale de internet, iar acum Starlink este un instrument-cheie de comunicare pentru forțele ucrainene în lupta lor contra forțelor ruse.
Însă criza de comunicare între Ucraina și SpaceX datează de câteva luni. Miliardarul american Elon Musk declara în octombrie că SpaceX nu poate finanța la infinit serviciul de internet Starlink, pe care l-a furnizat gratis Ucrainei în primele zile ale invaziei ruse.
Era o continuare a controversei aprinse care a survenit între Musk și oficialitățile ucrainene după ce el a sugerat un plan de pace considerat de Kiev inacceptabil pentru că ar fi prea generos cu Rusia. Miliardarul care conduce Tesla spunea că Starlink îl costă în Ucraina aproape 20 de milioane de dolari pe lună, și că SpaceX a cheltuit aproximativ 80 de milioane de dolari pentru a activa și susține sistemul respectiv în țara respectivă.
„SpaceX nu cere să recupereze cheltuielile făcute deja, dar nici nu poate finanța sistemul existent la nesfârșit”, spunea Musk într-o postare pe Twitter. „De asemenea, a trebuit să ne apărăm împotriva atacurilor cibernetice și a bruiajului, iar asta devine din ce în ce mai greu de făcut”, a mai scris Musk
Cu toate acestea, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a spus în aprilie 2022 că a cumpărat câteva din terminalele SpaceX și că serviciul de internet a fost posibil prin intermediul mai multor donații, unele dintre ele de la SpaceX.
Câteva zile mai târziu, Musk revenea spunând că, fie ce-o fie, va continua să furnizeze servicii de internet prin Starlink către Ucraina.
„La naiba cu asta”, scria pe 15 octombrie miliardarul. „Chiar dacă Starlink continuă să piardă bani & alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, noi vom continua să finanțăm gratuit guvernul ucrainean”.