Putin a zburat cu elicopterul în orașul din sud-estul țării, distrus de luptele grele care au avut loc acolo, pentru a face o „vizită de lucru”, a anunțat presa de stat rusă. Putin a vizitat diferite zone din oraș și a vorbit cu locuitorii, se spune în știrile oficiale.
Vizita a declanșat reacții furioase din partea Ucrainei, Ministerul Apărării afirmând că aceasta a avut loc în timpul nopții „așa cum îi stă bine unui hoț”, iar un consilier prezidențial a criticat „cinismul” și „lipsa de remușcări” ale acestuia.
„După obiceiul hoților, Putin a vizitat Mariupolul ucrainean sub acoperirea nopții. În primul rând, este mai sigur. De asemenea, întunericul îi permite să evidențieze ceea ce vrea să arate și ține departe de ochii curioșilor orașul pe care armata sa l-a distrus complet și pe puținii săi locuitori supraviețuitori", a declarat ministerul pe rețelele de socializare.
„Criminalul se întoarce întotdeauna la locul crimei”, a afirmat pe Twitter consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak, adăugând că „ucigașul a mii de familii din Mariupol a venit să admire ruinele orașului și mormintele de acolo. Cinism și lipsă de remușcări”.
Vizita a fost, de asemenea, criticată de consiliul orășenesc exilat din Mariupol, care a evidențiat distrugerea orașului cauzată de decizia lui Putin de a invada Ucraina.
„Criminalul internațional Putin a vizitat Mariupolul ocupat. El a trecut în revistă reconstrucția orașului... noaptea. Probabil pentru a nu vedea orașul, distrus de eliberarea sa, la lumina zilei", stă scris pe pagina Telegram a consiliului local al orașului.
Vizita are loc la o zi după ce Putin a vizitat Crimeea pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexării peninsulei de către Rusia de la Ucraina. Anexarea ilegală a Crimeii a declanșat un val de condamnări internaționale și sancțiuni împotriva Moscovei în 2014, iar mai multe țări europene continuă să o condamne.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a promis că va recâștiga toate teritoriile capturate de Rusia, inclusiv Crimeea.
Putin vizitează orașul pe care l-a distrus
Anunțul vizitei lui Putin la Mariupol vine după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva sa pentru „deportarea” copiilor ucraineni. CPI spune că mandatul înseamnă că Putin ar putea fi arestat dacă intră în oricare dintre cele 123 de state-membre ale curții.
Kremlinul a respins validitatea mandatului, susținând că este nul deoarece Rusia nu se află sub jurisdicția CPI. De altfel, nici Ucraina nu este membră a CPI.
Rusia a lansat invazia neprovocată a Ucrainei la 24 februarie anul trecut. Luptele pentru Mariupol, în regiunea Donețk, au început în februarie. Orașul a fost cucerit în luna mai, după un asediu îndelungat.
Organizația Națiunilor Unite a estimat că 90% dintre case și blocuri au fost avariate sau distruse în Mariupol în urma invaziei rusești și că 350 de mii de persoane au fost forțate să părăsească orașul.
Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a stabilit că bombardarea de către Rusia a unei maternități din Mariupol a fost o crimă de război.
Exportul de cereale pe Marea Neagră va continua, dar nu se știe cât timp
Între timp, acordul Inițiativa privind exportul cerealelor prin Marea Neagră - o înțelegere care permite trecerea în siguranță a exporturilor de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră - a fost prelungit în urma câtorva zile de discuții.
Ucraina susține că acordul a fost prelungit cu 120 de zile, în timp ce Rusia a afirmat că a fost de acord cu o prelungire de doar 60 de zile.
„Inițiativa privind tranzitul cerealelor pe Marea Neagră, semnată la Istanbul la 22 iulie 2022, a fost prelungită", a anunțat Organizația Națiunilor Unite pe 18 martie într-o declarație, referindu-se la acordul inițial negociat vara trecută de ONU și Turcia cu Rusia și Ucraina.
În declarația ONU se precizează că acordul a permis furnizarea a 25 de milioane de tone de cereale și produse alimentare, contribuind la scăderea prețurilor mondiale la alimente și la stabilizarea piețelor. De asemenea, declarația a mulțumit guvernului turc pentru sprijinul diplomatic și operațional acordat acordului.
Ministerul britanic al Apărării a declarat în buletinul său zilnic de informații că trecerea temporară la o capitală regională alternativă din regiunea Zaporojie - una dintre cele patru anexate ilegal de Rusia anul trecut - este „probabil o recunoaștere tacită” a faptului că Rusia nu va reuși să își îndeplinească obiectivele în viitorul apropiat.
La 3 martie, autoritățile din regiunea controlată de Rusia au emis un decret care spune că orașul ocupat Melitopol va înlocui temporar orașul Zaporojie în calitate de capitală regională până când acesta va fi controlat de Rusia, a declarat Ministerul britanic al Apărării pe Twitter, adăugând că Rusia nu a ocupat niciodată orașul Zaporojie, care se află la aproximativ 35 de kilometri de actuala linie de front.
„Declararea discretă a unei capitale alternative este probabil o recunoaștere tacită în cadrul sistemului rusesc a faptului că este foarte puțin probabil ca forțele sale să cucerească obiectivele majore planificate anterior în viitorul apropiat”, a precizat ministerul britanic în buletinul cotidian de informații.