Linkuri accesibilitate

Oficialități din Statele Unite și UE urmăresc cu atenție evoluțiile de la granița ruso-ucraineană


Recentele exerciții militare ruso-belaruse. Imagine generică
Recentele exerciții militare ruso-belaruse. Imagine generică

Noi masări de trupe ale Rusiei la frontiera cu Ucraina creează în Occident temeri similare cu cele din aprilie 2021.

Asta se petrece pe fondul intensificării retoricii anti-Kiev la Kremlin, unde președintele Putin și colaboratori spun că Ucraina nu ar fi un stat suveran, ci controlat de Occident și amenință cu riposte dacă infrastructură NATO este amplasată în acea țară.

Și poziția ucraineană pare să se înăsprească, pentru prima dată în istoria conflictului s-a recurs la drone turcești împotriva unei poziții deținute de separatiști în Donbas.

Raporturile Moscovei cu NATO sunt și ele tensionate, Rusia suspendând reprezentarea la Bruxelles, după ce alianța a expulzat opt membrii ai misiunii ruse, acuzându-i de spionaj. Nu este clar care sunt intențiile forțelor ruse la frontiera cu Ucraina.

Cercetătorul Michael Kofman a declarat pentru Washington Post că, aparent, nu este vorba despre exerciții militare, dar încă nu se știe care e obiectivul misiunii.

Oficialități din Statele Unite și Uniunea Europeană urmăresc cu atenție aceste evoluții după ce Rusia a finalizat un amplu exercițiu militar comun cu Belarus. O parte din efectivele prezente acolo nu au revenit la bazele din Siberia, ci s-au îndreptat către frontiera cu Ucraina.

Autoritățile din Ucraina spun că la frontieră ar fi circa 80-90 de mii de militari ruși. La Kiev se crede că mutarea are valoare psihologică, încercând menținerea stării de tensiune și incertitudine. Ei remarcă totuși că mesajele Kremlinului s-au schimbat de la avertismente în legătură cu o eventuală aderare a Ucrainei la NATO până la cele de acum, care vorbesc despre consecințe doar dacă Alianța Nord Atlantică are activități în Ucraina. Putin spune că NATO folosește Ucraina pentru a alimenta sentimente anti-rusești.

Trupe americane participă la pregătirea celor ucrainene de ani de zile, iar forțe ucrainene au fost incluse în manevre ale Statelor Unite și aliaților. Statele Unite au furnizat echipamente militare Ucrainei, dar nu s-au implicat în conflict.

Într-o recentă alocuțiune la Kiev, ministrul american al apărării Lloyd Austin a spus că nicio țară nu are drept de veto în privința aderării Ucrainei la NATO, adăugând că aceasta e o posibilitate deschisă. Într-o declarație a ambasadei americane în Ucraina se arată: „Retorica oficială rusă că Ucraina agravează situația nu doar induce în eroare, dar și escaladează tensiunea”.

XS
SM
MD
LG