Linkuri accesibilitate

OIM: peste 11 milioane de ucraineni și-au părăsit locuințele începând din 24 februarie 2022


Blocuri de locuinte distruse de bombardamentele rusești, Mariupol, 3 aprilie 2022.
Blocuri de locuinte distruse de bombardamentele rusești, Mariupol, 3 aprilie 2022.

Agenția Națiunilor Unite pentru Migrație (OIM) estimează că invazia rusă din Ucraina a forțat peste 11 milioane de oameni să-și abandoneze casele, începând cu prima zi a războiului pe 24 februarie.

Până pe 1 aprilie, peste 7 milioane de persoane fuseseră strămutate în interiorul Ucrainei, a declarat Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) pe 5 aprilie, în prima sa evaluare completă în trei săptămâni.

Alte aproximativ 4 milioane au fugit în străinătate, potrivit agenției ONU pentru refugiați, UNHCR.

„Oamenii continuă să-și părăsească casele din cauza războiului, iar nevoile umanitare de pe teren continuă să crească”, a spus directorul executiv al OIM, Antonio Vitorino.

Vitorino a spus că urgența momentului este crearea de coridoare umanitare pentru a permite evacuarea în siguranță a civililor și pentru a asigura transporturile umanitare.

Un sondaj realizat de Organizația Mondială a Migrației a constatat că peste 60% dintre gospodăriile strămutate aveau copii, în timp ce 57% includeau persoane în vârstă. Aproximativ 30% din aceste gospodării aveau persoane cu boli cronice.

Mai mult de o treime dintre gospodăriile strămutate au indicat că nu au avut niciun venit în ultima lună, arată sondajul.

Tot Organizația Mondială pentru Migrație estimează că încă aproape 3 milioane de persoane se gândesc „să-și părăsească locul de reședință obișnuit din cauza războiului”.

XS
SM
MD
LG