Linkuri accesibilitate

Olanda confiscă pe șantierele sale navale 14 iahturi ale unor beneficiari ruși


Ofițeri ai Gărzii financiare italiene, sechestrând în portul Sanremo pe 5 martie 2022 iahtul „Lena”. Estimat la 50 de milioane de dolari, iaht-ul aparține magnatului rus din domeniul energetic și al infrastructurii, Gennady Timcenko, un apropiat al lui Vladimir Putin.

Autoritățile vamale din Olanda au confiscat 14 iahturi aflate în șantiere navale, dintre care 12 încă în construcție, ca parte a sancțiunilor impuse Rusiei de țările occidentale pentru invadarea Ucrainei, a anunțat guvernul olandez pe 6 aprilie.

În ultimele săptămâni, autoritățile europene și americane au confiscat în jurisdicția lor mai multe iaht-uri ale unor magnații ruși asociați cu regimul președintelui Vladimir Putin.

Guvernul olandez a spus că cele 12 iahturi încă nefinisate, care includ vase de lux cu o lungime de peste 35 de metri, au fost construite la cinci șantiere navale diferite pentru „beneficiarii ruși”.

„Având în vedere măsurile actuale, aceste nave nu pot fi livrate, transferate sau exportate pentru moment”, chiar dacă beneficiarii „nu figurează pe listele europene de sancțiuni”, se spune într-o scrisoare către parlament a ministrului de externe olandez Wopke Hoekstra.

Celelalte două iaht-uri se află în lucrări de întreținere, iar autoritățile olandeze au suspiciuni că cel puțin unul ar avea legătură cu o persoană de pe lista de sancțiuni europene.

„Guvernul acordă o mare importanță respectării și implementării sancțiunilor”, a spus ministrul Hoekstra.

Țara sa a înghețat active ale unor ruși sau entități rusești în valoare de 516 milioane de euro și a blocat tranzacții de 155 de milioane de euro.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG