Linkuri accesibilitate

Olanda respinge oferta Moscovei ca trei suspecți să fie judecați în Rusia


Expert malaezian inspectează rămășițele avionului de pasageri MH17, doborât lângă satul Hrabove (Grabovo), din Donețk , Ucraina, 22 iulie 2014

Olanda a respins oferta Moscovei ca trei ruși, acuzați în legătură cu doborârea avionului malaezian de pasageri în 2014, să fie judecați în Rusia. Avionul a fost lovit de o rachetă rusească Buk, peste regiunea separatistă din estul Ucrainei. Toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit, majoritatea erau cetățeni olandezi. Olanda conduce ancheta internațională legată de circumstanțele dezastrului. În mai 2018 s-a ajuns la concluzia că armata rusă a dus în Ucraina și a retras ulterior sistemul de lansare a rachetelor Buk dar Moscova respinge orice responsabilitatea pentru doborârea avionului.

Se bănuiește că cei trei cetățeni ruși și un ucrainean, toți acuzați în legătură cu doborârea avionului, se află în Rusia.

Ministerul olandez de justiție a precizat că Moscova a propus transferarea procesului încă din octombrie dar oferta a fost respinsă pentru că „guvernul are toată încrederea în independența și calitatea justiției olandeze”.

XS
SM
MD
LG