Linkuri accesibilitate

Oleg Serebrian: formatul 5+2 este nefuncțional


Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că formatul „5+2” de reglementare transnistreană nu mai este funcțional din cauza ostilităților dintre Rusia și Ucraina.

Vorbind într-o emisiune a postului TV8 marți seara, Serebrian a spus că acest format a fost „pus pe pauză”. El a mai spus că nu se pot face prognoze despre evoluțiile viitoare, dar că în mod sigur va exista un peisaj geopolitic nou în urma războiului declanșat de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie.

Lansat în 2005, formatul „5+2” presupune convorbiri între Chișinău și Tiraspol cu participarea Rusiei, Ucrainei și OSCE ca mediatori. Statele Unite și Uniunea Europeană au calitatea de observatori. Convorbiri pentru reglementarea transnistreană în acest format nu s-au mai ținut din 2019.

Vicepremierul pentru reintegrare a mai spus că discuții se poartă în format „1+1”, adică numai între oficiali de la Chișinău și Tiraspol.

Cea mai recentă întâlnire „1+1” a avut loc la Varnița pe 28 aprilie între Dorin Recean, consilierul președintei Maia Sandu, și liderul transnistrean Vadim Krasnoselski.

Discuțiile au fost cauzate de o serie de incidente începute în regiunea transnistreană pe 25 aprilie, care au readus în discuție posibila implicare a enclavei secesioniste din R. Moldova în războiul Rusiei contra Ucrainei.

În emisiunea TV8, Oleg Serebrian a mai spus că rămâne redusă posibilitatea implicării în conflict a regiunii transnistrene, unde se estimează că se află aproximativ 2 000 de militari ruși, pentru că nici autoritățile, nici populația din stânga Nistrului nu-și dorește escaladarea situației.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG