Linkuri accesibilitate

Olga Karach: „Dacă nu se declanșa pandemia de coronavirus, ceea ce vedem acum în Belarus nu ar fi avut loc” (VIDEO)


Suporteri ai opoziției din Belarus după o decizie a autorității electorale. Minsk, 14 iulie 2020
Suporteri ai opoziției din Belarus după o decizie a autorității electorale. Minsk, 14 iulie 2020

Interviu cu directoarea organizației pentru apărarea drepturilor omului „Our House”.

Femeile ar putea schimba destinul Bielorusiei. Nu doar reprezentantele opoziției, Svetlana Țihanouskaia, Maria Kalesnikava și Veronika Țapkala, ci și armatele de femei creștine și… vrăjitoarele de la sate. Retorica lipsită de respect la adresa persoanelor ucise de coronavirus, a revoltat aceste categorii de femei, altfel tăcute și discrete. „Toate gafele lui Lukașenka au convins mii de oameni să se activizeze. Organizațiile de femei s-au mobilizat. Internetul a dat o putere fantastică multor oameni, care erau invizibili până acum. Credem că vom asista în sfârșit la finalul regimului Lukașanka”, spune într-un interviu cu Europa Liberă Olga Karach, directoarea organizației pentru apărarea drepturilor omului „Our House”.

Interviu cu Olga Karach, directoarea organizației „Our House” din Belarus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:42 0:00

Europa Liberă: Societatea bielorusă a reușit cumva să transforme pandemia într-un aliat împotriva actualei puteri, iar astăzi observăm ceea ce nimeni nu credea că se va întâmpla vreodată: un suport public solid al candidaților opoziției și o propulsare a femeilor în fruntea favoriților politici la alegerile prezidențiale. Cum s-au întâmplat toate acestea?

Olga Karach: „Dacă nu se declanșa pandemia de coronavirus, ceea ce vedem acum în Belarus nu ar fi avut loc. Altfel, am fi avut cea mai liniștită campanie electorală. După cum știți, Alexandr Lukașenka nu a recunoscut existența virusului și nici instalarea unei pandemii. În realitate, pandemia ne-a afectat atât de tare încât sistemul medical a colapsat.

Olga Karach: „Când Lukașenka a spus că pandemia va curăța țara de bătrâni, bolnavi și invalizi, oamenii au ieșit în stradă”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:42 0:00

Poate că cea mai mare gafă pe care Lukașenka a făcut-o în această perioadă a fost să ridiculizeze persoanele decedate ca urmare a infectării cu Covid. Pur și simplu i-a umilit și astfel sute de familii s-au simțit umilite și batjocorite. Ceea ce a făcut Alexandr Lukașenka a înfuriat comunitățile de credincioși, fie că sunt creștini ortodocși sau catolici, dar mai ales comunitățile de păgâni. Apoi, când Lukașenka a spus că oamenii au murit pentru că erau prea grași, oamenii au ieșit în stradă. Zeci de mii de oameni, au ieșit în stradă purtând pancarde în care își ironizau propria situație: „Această femeie, este mama singură, ar trebui să moară de Covid”.

Oamenii au murit în case, pentru că ambulanțele nu mai făceau față și spitalele erau pline...

Oamenii au politizat această criză și au început să vadă că regimul Lukașenka este incompetent. Oamenii au murit în case, pentru că ambulanțele nu mai făceau față și spitalele erau pline. Toate spitalele: cele de psihiatrie, cele de boli gastrice etc. Când Lukașenka a ieșit și a spus că pandemia e bună, pentru că va curăța țara de bătrâni, bolnavi și invalizi, oamenii au ieșit masiv în stradă pentru a protesta. Atâta lipsă de respect și atât cinism nu au mai putut suporta. Era prea mult!

Lumea s-a mobilizat, iar câțiva renumiți youtuberi au făcut filme care au încurajat oamenii să își exprime dezaprobarea față de felul în care puterea i-a jignit. Noi nu avem televiziune sau radio publice independente în Belarus. Cenzura este la cote înalte. De aceea mulți au devenit activi pe YouTube și au produs videouri despre situația din Belarus. Unul dintre bloggeri, Sergei Tihanovski, a produs filme despre viața oamenilor din zonele rurale: vezi acolo vaci moarte, clădiri dărăpănate, sărăcie. A filmat toate acestea sub titlul: O țară pentru o viață, acesta fiind sloganul din ultima campanie electorală a președintelui Lukașenka.”

Cele trei femei care îl înfruntă pe Lukașenka în Belarus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00

Europa Liberă: Și vracii? Prezicătorii, mediumurile…

Olga Karach: „În fiecare sat din țara noastră trăiește cel puțin o vrăjitoare, o clarvăzătoare, care are o influență foarte mare asupra comunității respective. Noi credem că morții ne pot ajuta și că uneori trăiesc printre noi. Aceste clarvăzătoare au făcut filme pe YouTube în care prevesteau prăbușirea și chiar moartea lui Lukașenka.”

Europa Liberă: Și în tot acest tablou straniu, opoziția a propus publicului o alternativă: trei tinere femei, care își propun să îl debarce pe Lukașenka de la putere câștigând voturile majorității cetățenilor. Va fi asta posibil?

Olga Karach: „Este foarte interesant ce se întâmplă. În acest moment Lukashenko are cel mult 40%. Toate gafele lui au convins să iasă la vot categorii care nu au mai votat demult. Apoi, organizațiile de femei s-au mobilizat. Internetul a dat o putere fantastică multor oameni, care erau invizibili până acum. Lukașenka înțelege că pierde puterea. Ne așteptăm ca în apropierea alegerilor, internetul să fie întrerupt, reprezentanți ai opoziției să fie băgați la închisoare. Lukasenka va încarcera demonstrații. Cu toate acestea, suntem foarte optimiști că vom asista la finalul regimului Lukașanka.”

XS
SM
MD
LG