Campioana mondială la scrimă Olha Kharlan a câștigat bronzul, prima medalie a Ucrainei la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, pe 29 iulie, oferind țării sale ceva de sărbătorit în timp ce luptă împotriva forțelor ruse invadatoare.
Kharlan este unul dintre cei mai decorați sportivi din istoria Ucrainei, cu peste 100 de medalii obținute la diferite competiții, și cel mai decorat atlet olimpic ucrainean.
„Este foarte special pentru mine”, a declarat Kharlan într-un interviu acordat DW. „Este special pentru că este pentru țara mea. Este pentru oamenii din Ucraina, este pentru apărători (soldați), este pentru sportivii care nu au putut veni aici pentru că au fost uciși de Rusia.”
Atleta în vârstă de 33 de ani a declarat deja că Jocurile Olimpice de la Paris ar putea fi ultimele din cariera sa sportivă și a reușit să profite din plin de această ocazie.
De cinci ori campioană olimpică și de patru ori campioană mondială în această probă, Olha a declarat că ultima sa medalie este altfel decât celelalte pe care le-a câștigat la Jocurile Olimpice anterioare, inclusiv aurul pe echipe în 2008 la Beijing.
„Am adus o medalie țării mele, și este prima, și va fi un început bun pentru toți sportivii noștri care sunt aici, deoarece este foarte greu să concurezi când țara ta este în război”, a spus ea.
După ce a câștigat bronzul în proba individuală, ea a făcut parte din echipa feminină care a câștigat primul aur olimpic al Ucrainei la Paris, eveniment care nu a trecut neobservat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. El a scris pe X: „Le mulțumesc pentru rezultat, pentru spirit, pentru că au arătat că ucrainenii câștigă!”
A fost o performanță uimitoare pentru liderul echipei naționale de scrimă a Ucrainei, care a devenit un simbol al sportivilor ucraineni care se opun agresiunii Rusiei.
Kharlan a fost una dintre cele mai mari vedete sportive ucrainene timp de aproape două decenii. Puternică, rapidă și mereu concentrată, ea spune că, atunci când atacă, „pot fi ca un tren”.
Controverse
Kharlan a simțit la un moment dat că șansele sale de a ajunge la a cincea ediție a Jocurilor Olimpice au fost „ruinate” după ce a fost descalificată de la campionatele mondiale de la Milano din 2023 pentru că a refuzat să dea mâna cu rusoaica Anna Smirnova, care concura ca atlet neutru.
„Am crezut că acela a fost sfârșitul, că a fost sfârșitul carierei mele”, a declarat ea pentru The Guardian. „Niciodată nu m-am simțit mai prost ca atunci, în viața mea”.
Ea tocmai o învinsese pe Smirnova cu 15-7. În loc să-și strângă mâinile, așa cum se obișnuiește, Kharlan i-a oferit sabia pentru a lovi lamele. Smirnova a plecat apoi, dar a organizat un protest de 45 de minute, supărată, refuzând să părăsească pista.
Federația Internațională de Scrimă (FIE) a revenit rapid asupra deciziei sale de a o descalifica pe Kharlan, permițându-i să participe în continuare la competiția de la Milano.
De asemenea, Thomas Bach, șeful Comitetului Internațional Olimpic (CIO), i-a acordat un loc la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. Bach a recunoscut „valul de emoții și sentimente” pe care Kharlan l-a trăit probabil și a făcut apel la „sensibilitate” atunci când a venit vorba de problema sportivilor ucraineni și ruși care concurează între ei la evenimente sportive internaționale.
„Am primit o mulțime de comentarii negative despre ceea ce am făcut”, spune ea. „Dar oamenii care vorbesc așa nu înțeleg ce înseamnă războiul.”
Începuturi modeste
Kharlan s-a născut în 1990 în orașul port Mikolaiv din sudul Ucrainei, care, de la începutul invaziei ruse în 2022, a fost bombardat în mod repetat de armata rusă. Kharlan a reușit să își scoată sora și nepotul din Ucraina, însă părinții ei au insistat să rămână, chiar dacă se așteptau că Rusia va ocupa orașul.
În copilărie, Kharlan s-a ocupat cu dansul, însă a fost prea scump pentru familia ei. La vârsta de 10 ani, a trecut la scrimă pentru că nașul ei era antrenor și nu trebuia să plătească o taxă.
La vârsta de 14 ani, a câștigat primul său premiu în bani la un concurs de scrimă și l-a împărțit cu familia sa pentru a le ușura situația financiară dificilă.
Când Ucraina a câștigat aurul în competiția de sabie pe echipe pentru prima dată la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, tânăra de 17 ani de atunci a declarat că a fost o experiență de neuitat.
Mai târziu, ea a spus că „scrima este ca șahul la 200 de kilometri pe oră”.
Pentru a determina câștigătorul unui meci, judecătorii trebuie să examineze reluările video cu încetinitorul pentru a vedea mișcările, ezitările și erorile luptătorilor, care altfel ar fi imperceptibile pentru ochiul liber. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest sport, aceste reglementări îl pot face dificil de urmărit.
Spre faimă
Kharlan se numără printre cei mai desăvârșiți sabreri din lume, câștigând numeroase titluri. Este de șase ori campioană mondială, de opt ori campioană europeană, precum și câștigătoare a trei medalii de bronz și una de argint în competițiile individuale de la Jocurile Olimpice.
Ea a fost, de asemenea, imortalizată într-o păpușă Barbie unică, care a fost scoasă la licitație pentru peste 10 000 de dolari, încasările fiind destinate reabilitării soldaților ucraineni răniți.
Atât fostul ei soț, Dmitry Boyko, cât și actualul ei partener, Luigi Samele, sunt sabreri. În prezent, ea locuiește cu Samele la Bologna.
Kharlan și-a încercat mâna în politică. A intrat în Consiliul Municipal Mikolaiv în 2010 ca reprezentantă a Partidului Regiunilor, în ciuda faptului că lipsea frecvent de la ședințe din cauza concursurilor. A participat la alegerile municipale din Kiev din 2014 din partea Partidului Verde, însă partidul nu a reușit să treacă pragul electoral de 3%.
Kharlan nu are nicio intenție să renunțe la acest sport, chiar și după ce nu va mai concura. Ea speră să facă scrima mai accesibilă pentru copiii din școli - la fel ca tenisul și fotbalul.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te