Linkuri accesibilitate

Omul de afaceri rus Igor Ceaika a donat administrației de la Tiraspol laboratoare mobile de testare la Covid-19


Igor Ceaika și Vadim Krasnoselski la Tiraspol
Igor Ceaika și Vadim Krasnoselski la Tiraspol

Administrația transnistreană anunță că a adus în regiune mai multe laboratoare mobile de testare rapidă la Covid-19 care vor funcționa la Tiraspol, Râbnița și Bender. Acestea se adaugă laboratorului fix deschis săptămâna trecută la Tiraspol. Laboratoarele, dotate și cu teste, sunt un „cadou” din partea omului rus de afaceri Igor Ceaika. Acestea pot procesa 36 de teste pe oră.

Despre omul de afaceri Igor Ceaika s-a scris că ar avea afaceri cu criptovalută în regiunea transnistreană, dar și relații apropiate cu președintele moldovean Igor Dodon. Iar recent Ceaika a devenit coproprietar majoritar, cu o cotă-parte de 51%, al posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV, ambele considerate a fi apropiate Partidului Socialiștilor.

Până recent, toate testele din regiunea transnistreană erau procesate la laboratorul autorizat de OMS de la Chişinău. Autoritățile de la Chişinău nu avut până acum o reacție oficială la faptul că Tiraspolul, cu susținerea Rusiei, deschide laboratoare proprii de testare. Experții spun că precizia testelor rapide este problematică, așa că unele probe sunt analizate repetat la Chișinău.

Tiraspolul a cerut Rusiei să trimită și medici epidemiologi, virusologi și infecționiști.

Regiunea transnistreană a anunțat miercuri 428 de îmbolnăviri de Covid-19 și 21 decese.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG