Linkuri accesibilitate

ONG-uri din România cer demisia procurorului care a anchetat dosarul „Țăndărei” - de trafic de persoane


Imagine generică
Imagine generică

În România, mai multe ONG-uri au semnat o petiție online în care cer demisia procurorului care a instrumentat un dosar răsunător de trafic de persoane, după ce 25 de indivizi acuzați de trimiterea de copii la cerșit în Marea Britanie au fost achitați luni, printr-o decizie definitivă a Curții de Apel Târgu-Mureş.

Ancheta cunoscută ca dosarul Țăndărei a fost deschisă în 2010, când 160 de copii romi au fost găsiți la cerșit în Anglia. Cazul a implicat o anchetă comună la nivelul Uniunii Europene. ONG-urile semnatare ale petiției spun că Europol a denumit rețeaua descoperită drept „una dintre cele mai mari rețele de trafic de persoane din Europa”. Comentând decizia de achitare, ministrul român al Justiției, Cătălin Predoiu, a afirmat că „fie nu au fost probe, fie au fost probe şi au fost ignorate de către judecători”.

„Și într-un caz și în altul ceva pare a fi în neregulă”, a spus ministrul. Polițistul britanic care a anchetat cazul, Bernie Gravett, a declarat postului BBC că dovezi există. „În Marea Britanie am condamnat 120 de persoane implicate în rețele de trafic de persoane, dar în România nu a fost făcută nicio condamnare”, a declarat Gravett.

XS
SM
MD
LG