Linkuri accesibilitate

ONU și SUA cer o anchetă independentă în cazul revoltelor din Uzbekistan


Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet
Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet

Șefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, și Statele Unite au cerut o anchetă independentă privind moartea a cel puțin 18 persoane în timpul protestelor din Republica Autonomă Karakalpakstan din Uzbekistan.

„Rapoartele pe care le-am primit cu privire la violențe grave, inclusiv omoruri, în timpul protestelor sunt foarte îngrijorătoare. Solicit autorităților să dea dovadă de cea mai mare reținere”, a declarat Bachelet într-o declarație din 5 iulie. „Îndemn autoritățile să deschidă imediat o anchetă transparentă și independentă cu privire la orice acuzații de acte criminale comise în acest context, inclusiv încălcări comise de agenți ai statului.”

Statele Unite și-au exprimat separat îngrijorarea și au îndemnat toate părțile să caute o „rezolvare pașnică” a tensiunilor și să se abțină de la violență. „Îndemnăm autoritățile să desfășoare o anchetă completă, credibilă și transparentă privind violențele, în conformitate cu normele internaționale și cu cele mai bune practici”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-o declarație din 5 iulie.

Autoritățile din Uzbekistan au informat că 18 persoane au murit în confruntările din regiunea autonomă Karakalpakstan, după izbucnirea unor proteste legate de schimbările constituționale planificate care afectează statutul acestui teritoriu.

XS
SM
MD
LG