Linkuri accesibilitate

ONU cere acces la locurile de „filtrare” rusești din Ucraina


Evacuați ucraineni de la Mariupol într-un autobuz care-i duce la un un centru de înregistrare și ajutor umanitar pentri persoane dislocate, 8 mai 2022. Rusia e acuzată pentru deportarea forțată a 1.6 millioane de ucrainieni din februarie încoace.

Statele Unite au acuzat Rusia de crime de război în timpul transferării forțate a unui număr de peste un milion și jumătate de ucraineni în teritorii ocupate de Rusia în Ucraina, sau în Rusia ceea ce a determinat o înaltă oficialitate ONU să ceară acces internațional la așa-numitele „tabere de filtrare” înființate de ruși.

Moscova a negat acuzația, spunând că milioane de ucraineni ar fi ales să se ducă de bună voie în Rusia sau în teritoriile ucrainene controlate de ruși, unde ar trăi „liber”.

Ambasadoarea americană la ONU Linda Thomas-Greenfield a spus pe 7 septembrie la o reuniune a Consiliului de Securitate ONU că Russia și asociații ei provoacă „o serie de orori” într-un proces supravegheat de reprezentanți de la oficiul președintelui rus Vladimir Putin.

„Transferul forțat, sau deportarea de persoane protejate dintr-un teritoriu ocupat în teritoriul ocupantului… constituie a crimă de război”, a spus Thomas-Greenfield, adăugând că doar în luna iulie mai mult de 1.800 de copii ucraineni au fost transferați de pe teritoriul ucrainean în Rusia.

Ambasadoarea americană a mai afirmat că „obiectivul rușilor e de a identifica acele persoane pe care Rusia le găsește insuficient de supuse, sau compatibile cu controlul ei”.

Ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia a spus că aceste acuzații fac parte dintr-o „campanie de dezinformare”, și că ucrainenii care călătoresc în Rusia sunt supuși unei „proceduri de înregistrare mai degrabă, decât de filtrare”.

Linda Thomas-Greenfield a replicat că „e o cale simplă de a afla dacă acesta e adevărul: lăsați ONU să intre acolo”.

Șefa Departamentului politic și pentru pace de la Națiunile Unite, Rosemary DiCarlo, a spus că acuzațiile persistente privind dislocări forțate, deportări și așa-numitele ‘tabere de filtrare’ conduse de Federația rusă și de forțele locale afiliate acesteia”, sunt „extrem de tulburătoare”.

Rosemary DiCaprio și asistentul Secretarului general ONU pentru Drepturile Omului, Ilze Brands Kehris, au cerut ca Națiunilor Unite să li se permită urgent accesul la ucrainenii care trăiesc în regiuni controlate de Rusia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG