Linkuri accesibilitate

ONU cere anchetarea independentă a reprimărilor sângeroase din Iran


Sesiunea de urgență a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului la care s-a discutat situația din Iran, Geneva, 24 noiembrie 2022.
Sesiunea de urgență a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului la care s-a discutat situația din Iran, Geneva, 24 noiembrie 2022.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a votat joi la o reuniune de urgență numirea unei misiuni independente care să ancheteze reprimările sângeroase ale protestelor din Iran, în timp ce autoritățile de la Teheran au continuat acțiunile violente contra demonstranților din regiunile kurde ale țării, în zilele din urmă, relatează agenția Reuters.

Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului Volker Turk ceruse ferm regimului iranian să pună capăt folosirii „disproporționate” a forței pentru a înăbuși amplele demonstrații declanșate în Iran după moartea în arestul poliției, pe 16 septembrie, a unei tinere de 22 de ani, Mahsa Amini.

„Femei, Viață, Libertate!”

Demonstrațiile din Iran s-au concentrat în special pe drepturile femeilor, având ca lozincă principală sloganul „Femei, Viață, Libertate!” - Mahsa Amini fusese reținută pentru că nu purta în mod corespunzător vălul islamic obligatoriu pentru femeile din Iran - dar au ajuns să ceară și îndepărtarea de la putere a liderului suprem iranian, Aiatolahul Ali Hamenei.

Protestele de acum sunt una din cele mai mari provocări la adresa elitei clericale care guvernează Iranul de la Revoluția Islamică din 1979, deși autoritățile au înăbușit și alte demonstrații majore în trecut.

Secretarul de stat american Antony Blinken a salutat votul de la reuniunea de urgență a Consilului ONU pentru drepturile omului (HRC):

„Sesiunea de azi nu lasă nici un dubiu că membrii HRC recunosc gravitatea situației din Iran, iar misiunea de anchetă înființată azi va ajuta la a asigura că aceia care sunt angajați în reprimarea violentă a poporului iranian sunt identificați și acțiunile lor sunt documentate”, a spus Blinken într-o declarație.

Misiunea ONU urmează să adune dovezi ale abuzurilor comise de forțele de ordine contra demonstranților. Într-un caz similar, probele colectate de misiunea ONU privind faptele comise de un fost ofițer acuzat de crime de război au fost folosite într-un proces declanșat contra lui în Germania.

„O criză de proporții a drepturilor omului”

Reprezentantul iranian la reuniunea de la Geneva, Hadijeh Karimi, acuzase ceva mai devreme Occidentul că folosește Consiliul ONU pentru Drepturile Omului ca să atace Iranul.

Votul de joi, continuă Reuters, a fost considerat un test pentru influența Occidentului în Consiliu, care, în ciuda unui amendament al Chinei, a adoptat în cele din urmă rezoluția în care se cere anchetarea abuzurilor săvârșite de forțele de ordine din Iran.

Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului Volker Turk, care spune că Iranul se confruntă cu „o criză de proporții a drepturilor omului” după arestarea a 14.000 de oameni, între care și copii, a anunțat că Teheranul nu a răspuns la solicitarea sa de a i se permite să viziteze țara.

Nu există un bilanț oficial al celor uciși în timpul protestelor, dar un vice-ministru de externe, Ali Bagheri Kani, a spus joi că aproximativ 50 de polițiști și-au pierdut viața și alte câteva sute au fost răniți în timpul demonstrațiilor - prima cifră oficială a deceselor în rândul forțelor de ordine.

Proteste, reprimare și fotbal

Reprimarea pare a fi în mod particular intensă în regiunile kurde din vestul Iranului, unde Consiliul ONU pentru Drepturile Omului spune că 40 de oameni au fost uciși săptămâna trecută.

Voria Ghafouri, un jucător de fotbal kurd din Iran, a fost arestat joi pentru „insulte la adresa echipei naționale” și „propagandă contra sistemului”, a anunțat agenția oficială de știri IRNA. Ghafouri a fost arestat după un antrenament cu echipa Fotbal Club Foolad Huzestan.

Mai mulți fotbaliști au fost arestați de autorități după ce și-au exprimat sprijinul față de demonstrațiile anti-gvernamentae.

Întrebat joi despre demonstrațiile din Iran, atacantul echipei naționale de fotbal iraniene, Mehdi Taremi, a răspuns că el și coechipierii săi se află în Qatar ca să joace fotbal. „Nu suntem sub nici un fel de presiune”, a spus el, după ce jucătorii reprezentativei Iranului au refuzat să cânte imnul național la începerea primului lor meci din Campionatul Mondial de Fotbal cu echipa Angliei.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG