Linkuri accesibilitate

ONU confirmă moartea a peste 9000 de civili în Ucraina din cauza războiului


Un bărbat stă lângă cadavrul nepoatei sale ucisă de un atac cu rachete rusești, Kiev, 1 iunie 2023
Un bărbat stă lângă cadavrul nepoatei sale ucisă de un atac cu rachete rusești, Kiev, 1 iunie 2023

Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) a confirmat moartea a 9083 de persoane și rănirea a 15 779 de civili în Ucraina, ca urmare a invaziei la scară largă a Rusiei. Acestea sunt datele organizației din 24 februarie 2022 până la 18 iunie 2023.

ONU a subliniat că bilanțul real al morților este mult mai mare, deoarece din unele zone unde au loc lupte intense se primesc informații cu mare întârziere și multe rapoarte trebuie încă să fie confirmate.

„Acest lucru este valabil, de exemplu, pentru Mariupol (regiunea Donețk), Lisiceansk, Popasna și Severodonețk (regiunea Luhansk), unde, potrivit rapoartelor, s-au înregistrat numeroase cazuri de deces sau rănire a civililor", se arată în mesaj.

De la începutul lunii iunie 2023, ONU a contabilizat moartea a 112 persoane și rănirea a 445 de civili în Ucraina.

UNHCR afirmă că cele mai multe pierderi înregistrate au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu o suprafață mare de distrugere, inclusiv artileria grea și lansatoarele de rachete, precum și de rachete și atacuri aeriene.

Biroul Procurorului General al Ucrainei a raportat anterior că, până la 19 aprilie, a înregistrat aproximativ 80 de mii de cazuri de potențiale crime de război comise de armata rusă de la începutul invaziei pe scară largă, în februarie 2022. Ucraina insistă asupra necesității creării unui tribunal internațional privind crima agresiunii rusești.

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin la 17 martie, acuzându-l că e răspunzător de deportarea ilegală a copiilor din Ucraina, care constituie o crimă de război, după declanșarea invaziei pe scară largă a Ucrainei, în februarie 2022.

Prezent la Haga, la începutul lunii mai, Volodimir Zelenski a spus că tribunalul special ar trebui să aibă ca model Tribunalul de la Nürnberg, înființat de aliați la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru a judeca crimele de război naziste.

Zelenski a mai afirmat că tribunalul „ar arăta că acești indivizi nu sunt intangibili” și a subliniat că invazia în sine ar trebui să fie considerată „infracțiunea principală” comisă de Moscova. De asemenea, el a mai spus că Ucraina vrea asigurări că va fi admisă în NATO după ce războiul se va încheia.

În SUA, s-a propus ca viitorul tribunal special privind crima de agresiune împotriva Ucrainei să aibă forma „unui tribunal internaționalizat în cadrul sistemului judiciar al Ucrainei”.

XS
SM
MD
LG