Linkuri accesibilitate

ONU: numărul refugiaților a atins un nou record în 2021


Refugiați și migranți din Orientul Mijlociu, în apropierea graniței dintre Serbia și Ungaria, 2 iunie 2022

Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) afirmă că numărul persoanelor forțate să își părăsească locuințele în 2021 a atins cea mai înalt nivel de la începutul măsurătorilor, în timp ce viteza și amploarea strămutărilor forțate depășesc soluțiile pentru refugiați.

UNHCR a precizat în raportul său anual privind tendințele globale, publicat pe 16 iunie, că 89,3 milioane de oameni din întreaga lume au fost strămuți forțat în 2021 ca urmare a persecuțiilor, conflictelor, violențelor, încălcării drepturilor omului sau evenimentelor care au perturbat grav ordinea publică. Această cifră este în creștere cu 8% față de anul precedent și mult peste dublul cifrei din urmă cu zece ani, precizează raportul.

La preocupările legate de numărul tot mai mare de refugiați, a precizat UNHCR, se adaugă invazia Rusiei în Ucraina în februarie, care a provocat cea mai rapidă și una din cele mai mari crize de strămutare forțată de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, în timp ce „alte urgențe” în Africa, Afganistan și alte părți ale lumii au împins cifra peste pragul de 100 de milioane în cursul anului 2022.

Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a declarat că în fiecare an din ultimul deceniu cifrele au crescut. „Ceea ce va urma este în mâinile noastre. Fie luăm măsuri pentru a aborda această disperare umană și a găsi soluții durabile, fie continuăm să sprintăm spre noi repere teribile”, a adăugat el.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG